Stíhanie Ratha je nezákonné a účelové, tvrdia advokáti

SITA, TA3
30.5.2012 19:52

Advokáti exministra a bývalého hajtmana Davida Ratha chcú byť prítomní na prerokovaní jeho kauzy na pôde českej poslaneckej snemovne. O ich prítomnosti musia v hlasovaní rozhodnúť poslanci.

Stíhanie Ratha je nezákonné a účelové, tvrdia advokáti
CTK

Advokáti sa zoznámili s časťami vyšetrovacieho spisu, čo ich podľa vlastných slov utvrdilo v presvedčení, že “celý proces je nezákonný, účelový a protiprávny”. Tvrdia tiež, že spis je neobjektívny, lebo neobsahuje niektoré časti v prospech Ratha, ktorého polícia zadržala za bratie úplatkov, keď ho prichytili priamo pri čine.

Políciu advokáti obvinili, že pri zákroku postupovala neadekvátne. “Nášmu klientovi povedali, aby im vydal úplatok, no on samozrejme o žiadnom nevedel,” vyhlásil Jelínek s tým, že úplatok im neodmietol vydať, ako sa uvádzalo. Dodal tiež, že v Rathovom dome sa žiadne ďalšie peniaze nenašli. Tie podľa neho objavili až v dome jeho otca.

Advokáti naďalej trvajú na tom, aby mohli byť prítomní v Poslaneckej snemovni pri rokovaní o jeho vydaní na trestné stíhanie. Ratha zadržali spoločne s ďalšími šiestimi osobami zo Stredočeského kraja v súvislosti s korupciou pri čerpaní európskych fondov. Ratha zatkli pred domom riaditeľky kladnianskej nemocnice potom, čo si u nej údajne prevzal sedemmiliónový úplatok. Ten mal v škatuli od vína. Polícia následne informovala, že u Ratha doma našla 30 miliónov českých korún a v dome jeho otca desať miliónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok