Kanada a USA sa dohodli, NAFTA sa zmenila na poslednú chvíľu

TA3 SITA
1.10.2018 06:34

Kanada a Spojené štáty sa dohodli na zmene Severoamerickej dohody o voľnom obchode známej pod skratkou NAFTA. Potom ako sa táto správa objavila, zosilnel kanadský dolár na štvormesačné maximum. Spojené štáty a Kanada sa dohodli na záchrane dohody NAFTA, ktorá bude zahŕňať aj Mexiko. Kanadskí vyjednávači pracovali spolu so svojimi kolegami vo Washingtone, aby ju na poslednú chvíľu pozmenili.

USA, Kanada a Mexiko sa v nedeľu dohodli na zmenách v Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA), ktorá sa premenuje na Dohodu USA, Mexiko a Kanada (USMCA). V spoločnom vyhlásení to uviedli splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer a kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová.

Kanada, ktorá je pre USA druhým najdôležitejším obchodným partnerom, zostala mimo zmenenej Severoamerickej dohody o voľnom obchode, na ktorej sa v auguste zhodli USA a Mexiko. Washington aj Ottawa boli pod tlakom, aby sa dohodli do nedele polnoci, keďže USA museli do konca septembra zverejniť úplný text zmluvy s Mexikom. Nová dohoda USMCA uľahčuje americkým farmárom prístup na kanadský trh s mliečnymi produktami, Kanada sa zase vyhla hrozbe zavedenia ciel na vývoz áut do USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok