Indonéziu zasiahlo zemetrasenie: stovky mŕtvych i strhnutý most

TA3 TASR ČTK
29.9.2018 07:25

Takmer 400 mŕtvych evidujú úrady na indonézskom ostrove Sulawesi, ktorý zasiahli silné zemetrasenia a vlny cunami.

Počet obetí môže stúpať

Predpokladá sa, že počet obetí na životoch bude stúpať, upozornil na tlačovej konferencii hovorca indonézskeho úradu civilnej ochrany Sutopo Purwo Nugroho. Uvedená bilancia podľa neho vychádza z len údajov zo štyroch nemocníc v Palu, hlavnom meste provincie Stredné Sulawesi. Mnoho ďalších obetí zemetrasení a cunami tak zatiaľ nebolo do nej zarátaných.

Indonézsky prezident Joko Widodo oznámil, že ministra pre oblasť bezpečnosti poveril koordinovaním vládnej odozvy na túto katastrofu. Náčelníka armády zase vyzval na zapojenie vojska do pátracích, záchranných a evakuačných prác v potrebnom rozsahu.

Vlny cunami po jednom z piatkových zemetrasení, ktorého magnitúda dosiahla hodnotu 7,5, napáchali škody v mestách Palu a Donggala, ako aj vo viacerých menších osadách v strednej časti Sulawesi. V Palu, hlavnom meste provincie Stredné Sulawesi, sa okrem iného zrútil veľký most cez rieku. Mohutná vlna strhla so sebou viacero domov a spôsobila rozsiahle škody na miestnom nákupnom stredisku i mešite. Mnohí obyvatelia podľa DPA podľahli panike.

Hovorca úradu civilnej ochrany Sutopo Purwo Nugroho uviedol v televíznom rozhovore, že katastrofa si vyžiadala "mnoho obetí". Výpadky v energetických a telekomunikačných sieťach spôsobujú ťažkosti pri pátracích a záchranných prácach. Hovorca OSN Stéphane Dujarric medzitým oznámil, že predstavitelia svetovej organizácie sú v kontakte s indonézskymi úradmi, pričom sú pripravení poskytnúť im podporu v požadovanom rozsahu.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5

Americká geologická služba USGS informovala, že zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zaznamenali v hĺbke desiatich kilometrov, pričom jeho epicentrum bolo zhruba 56 kilometrov od mesta Donggala v strednej časti Sulawesi. Po tomto zemetrasení indonézske úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré sa týkalo obyvateľov provincií v strednej i západnej časti ostrova. Rovnakú oblasť predtým postihlo aj zemetrasenie s magnitúdou 6,1.

Indonézia je často vystavovaná zemetraseniam v dôsledku svojej polohy v tzv. ohnivom kruhu, reťazci vulkanických pohorí a tektonických zlomov. V decembri 2004 si silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri pobreží ostrova Sumatra a následná vlna cunami vyžiadali vyše 230.000 mŕtvych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok