Nafúkli hrad a hodovali na hroboch. Židovská obec je pobúrená

TA3 TASR
28.9.2018 14:00

Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa alebo viacerých neznámych páchateľov vzhľadom na to, že septembrové hody v Zlatých Klasoch, okres Dunajská Streda, sa konali priamo na území židovského cintorína – Lapidária.

Nafúkli hrad a hodovali na hroboch. Židovská obec je pobúrená
uzzno.sk

Hrad i stánky s občerstvením

„Židovská komunita na Slovensku je pobúrená udalosťou, ktorú usporiadali v obci Zlaté Klasy. V polovici septembra sa tam počas víkendu konali hody. Všetky atrakcie vrátane nafukovacieho hradu, stánkov s občerstvením a lavíc boli umiestnené presne na území židovského cintorína,“ uviedol Michael Szatmary z ÚZŽNO v SR.

Dodal, že podávajú trestné oznámenie, pretože existuje vážne podozrenie zo spáchania niektorého alebo viacerých trestných činov v zmysle Trestného zákona, a to aj vzhľadom na protiprávne zabratie a používanie pozemku alebo pozemkov vo vlastníctve oznamovateľa, najmä, nie však výlučne, z trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku.

Zlyhanie dobrých mravov

Ako sa vyjadril predseda ÚZŽNO Igor Rintel, ide nielen o porušenie zásad židovského náboženstva, ale aj o zlyhanie elementárnych zásad dobrých mravov a úcty k pietnym miestam. Dodal, že vlastníkom nehnuteľného pozemku je ÚZŽNO, ktorý žiada orgán činný v trestnom konaní vzhľadom na povahu skutku urýchlene v tejto veci konať.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR je registrovanou náboženskou spoločnosťou a vlastníkom nehnuteľného majetku pozostávajúceho aj zo židovských cintorínov a pozemkov, na ktorých sa nachádzajú, čo je taktiež prípad židovského cintorína v obci Zlaté Klasy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok