Som za dva štáty. Trump prekvapil riešením izraelsko-palestínskeho konfliktu

TA3 TASR
27.9.2018 12:57

Americký prezident Donald Trump vyjadril v stredu podporu pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu - prvýkrát od svojho nástupu do funkcie.

Som za dva štáty. Trump prekvapil riešením izraelsko-palestínskeho konfliktu
SITA/AP

"Páči sa mi dvojštátne riešenie," povedal Trump počas stretnutia s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Podľa mňa je to najúčinnejšie," dodal americký prezident. "Ak Izraelčania a Palestínčania chcú jeden štát, ja s tým nemám problém, ak chcú dva štáty, tiež s tým nemám problém. Som šťastný, ak sú šťastní oni," povedal Trump neskôr na tlačovej konferencii.

Trumpova administratíva sa doposiaľ vyhýbala vydávaniu vyhlásení na podporu dvojštátneho riešenia izraelsko palestínskeho konfliktu - medzinárodne uprednostňovanej možnosti, na základe ktorej by sa popri Izraeli zriadil aj palestínsky štát. Netanjahu sa tiež roky zdráha vysloviť podporu palestínskemu štátu. Trump uviedol, že chce dosiahnuť uzavretie izraelsko-palestínskej mierovej dohody ešte pred koncom svojho prvého funkčného obdobia s tým, že "Palestínčania rozhodne prichádzajú späť k rokovaciemu stolu".

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás však povedal, že Spojené štáty sa diskvalifikovali ako sprostredkovatelia mieru na Blízkom východe, a vopred odmietol americký mierový plán, ktorý sa ešte len chystajú zverejniť. Abbás požaduje zriadenie palestínskeho štátu zahrňujúceho Predjordánsko, pásmo Gazy a východný Jeruzalem - všetky územia, ktoré Izrael obsadil v roku 1967 počas tzv. šesťdňovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok