Prezident Kiska vystúpil v OSN, varoval pred šírením propagandy

ČTK TASR
26.9.2018 23:14

Na všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN vystúpil s prejavom aj prezident Andrej Kiska. Svet varoval pred šírením propagandy, útokmi na novinárov či snahou obmedziť slobodu tlače.

Nové technológie prinášajú výzvy

Prezident Andrej Kiska na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN varoval pred šírením propagandy a manipulácie na webe, pred útokmi na novinárov a pred snahou obmedziť slobodu tlače. Pripomenul tiež, že hlavnou povinnosťou politikov je slúžiť ľuďom, čo je možné len vtedy, keď predstavitelia krajín pochopia význam spolupráce.

Kiska upozornil, že pokrok a nové technológie prinášajú výzvy, ktorým je nutné čeliť. "Mám veľké obavy zo škodlivých aktivít v kybernetickom priestore. Rastúca manipulácia na sociálnych sieťach celosvetovo podkopáva demokraciu a nepriaznivo ovplyvňuje obyvateľov," povedal. V tejto súvislosti varoval, že proti propagande a extrémizmu nie je možné použiť rovnaké zbrane a ani rétoriku protivníkov, lebo riešením je len podpora tolerancie, slobody prejavu a kritického myslenia spoločnosti.

Kiska zároveň odsúdil používanie chemických zbraní v Sýrii, ako aj otravu Skripaľovcov v anglickom Salisbury. "Páchatelia sa vyhýbajú zodpovednosti a nehanebne popierajú fakty. Je našou zodpovednosť uistiť sa, že neuniknú bez trestu," uviedol.

Musíme myslieť aj na ostatných

"Musíme si uvedomiť, že slobodná tlač je naším spojencom, nie nepriateľom. Oni (novinári) sú ochrancovia našich zásad. Oni sú často tí prví, ktorí si všimnú, keď sa veci vyvíjajú zlým smerom," uviedol prezident s tým, že rastúci počet útokov na žurnalistov, pokusy umlčať slobodnú tlač a rastúce obmedzenia občianskej spoločnosti by v nás mali vyvolávať veľké obavy.

V závere poznamenal, že žiadna krajina na svete, aj keď je sebestačnejšia, nedokáže sama čeliť výzvam a problémom súčasného sveta, nech sú to migrácia, terorizmus, klimatické zmeny či hospodársky rast. "Je potrebné pochopiť, že keď chceme naozaj zmeniť svet a planétu k lepšiemu, musíme myslieť aj na ostatných - na jednotlivcov, národy a krajiny," povedal.

Stretol sa s Guterresom

Andrej Kiska prejav generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na stretnutí po jeho stredajšom vystúpení v OSN ocenil. "Ocenil som jeho vystúpenie, ktoré mal, a to zvlášť body, kde hovoril o klimatických zmenách, ale aj o tom, ako je dôležité myslieť na nové technológie, na to, čo to zmení s pracovnými možnosťami našich ľudí," priblížil. Kiska sa v stredu stretol aj s gruzínskym prezidentom Giorgim Margvelašvilim. "Diskutovali sme o aktuálnej situácii, ako sa Gruzínsku darí a bilaterálnej spolupráci," ozrejmil. Išlo o jeho druhé stretnutie na prezidentskej úrovni v USA.

Prezident Kiska vystúpil v OSN po štvrtýkrát. Keďže sa o funkciu už uchádzať nebude, išlo o jeho posledné vystúpenie v úrade na Valnom zhromaždení OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok