SDKÚ chce zvýšiť limit na daňové preddavky pre živnostníkov

TASR
30.5.2012 11:34

Opozičná SDKÚ-DS podľa slov jej predsedu Pavla Freša pripravila na júnovú schôdzu parlamentu návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorým sa má upustiť od súčasného systému platenia preddavkov fyzických osôb – podnikateľov, a to zvýšením limitu o približne 50 %.

SDKÚ chce zvýšiť limit na daňové preddavky pre živnostníkov
SITA

Suma by sa tak mala zvýšiť zo súčasných 1660 eur na 2500 eur. Zmena by sa mala týkať približne 30.000 slovenských živnostníkov, ktorí mali v minulom roku vyššie príjmy a v tomto roku musia platiť preddavky na daň z príjmov.

"Náš návrh zákona je veľmi triezvy. Ani o jeden cent nepoškodzuje štátny rozpočet, a čo je najdôležitejšie, podľa nášho odhadu uľahčuje život možno 100.000 ľuďom, ktorí sú na týchto 30.000 živnostníkov naviazaní, nepočítajúc ich zamestnancov," uviedol na dnešnej tlačovej besede v Bratislave Frešo.

Zároveň pripomenul, že systém daňových preddavkov vznikol v 90. rokoch, keď vtedajšia vláda nemala dostatok peňazí a začala si systémom preddavkov bezúročne od podnikateľov požičiavať. "Netajím sa tým, že náš návrh zákona je urobený tak, aby sa mimoriadne ťažko odmietal socialistom. Je totiž pre tých, ktorí sú úplne najpotrebnejší," zdôraznil šéf SDKÚ-DS.

"Živnostníkom uvoľňujeme ruky tým, že budú podľa nášho návrhu menej úverovať štát, môžu si kúpiť svoje stroje, technológie, môžu zamestnať ďalších ľudí. Je to prvý zo série návrhov, ktorým chceme pomôcť živnostenskému stavu," doplnil podpredseda strany Ivan Štefanec.

Reportérka Ľuba Oravová o zmenách pre živnostníkov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok