Vinný, rozhodol súd o poslaneckom asistentovi Rybaničovi

TA3 TASR SITA
25.9.2018 15:21

Asistenta opozičného poslanca Rajtára Filipa Rybaniča uznali vinným pre trestný čin ohrozenia bankového tajomstva. Odsúdili ho na tri roky podmienečne.

Asistent poslanca Jozefa Rajtára zo SaS Filip Rybanič je vinný zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava V na hlavnom pojednávaní. Rybaničovi vymeral trojročný podmienečný trest. Má sa tiež ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Rozsudok nie je právoplatný, Rybanič sa odvolá.

Rybanič si podľa obžaloby nezákonne pozrel v banke účty vtedajšieho Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka. Podľa prokuratúry sa tým dopustil spomenutého skutku, a to závažnejším spôsobom, za ktorý hrozí trestná sadzba tri roky až osem rokov väzenia. Závažnejším spôsobom konania sa v tomto prípade rozumie "porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej mu podľa zákona". Rybanič predtým pracoval ako zamestnanec banky. Po jeho obvinení opozícia kritizovala, že v tomto prípade polícia konala veľmi rýchlo, na rozdiel od iných prípadov, v ktorých sú podozriví predstavitelia vládnej moci. Prípad sa na súde pre zachovanie bankového tajomstva pojednával s vylúčením verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok