Radikálny Slovák naozaj chystal útok, potvrdil český šéf polície

TA3 TASR
23.9.2018 18:06

Prvý islamský fanatik - mladý radikálny Slovák Dominik K., ktorého zatkla česká polícia a vlani v novembri ho obvinila z možnej prípravy bombového teroristického útoku, skutočne atentát pripravoval. V relácii Otázky Václava Moravca na Českej televízii to potvrdil český policajný prezident Tomáš Tuhý.

Vystupoval pod menom Abdul Rahman

Slováka, ktorý navštevoval pražské mešity a vystupoval pod menom Abdul Rahman, nemožno pokladať za člena organizovanej skupiny, ale za takzvaného osamelého vlka, uviedol Tuhý. Na prípad slovenského islamistu upozornil nedávno denník Mladá fronta DNES. "Tento človek skutočne teroristický útok pripravoval. Len vďaka skvelej kooperácii spravodajských služieb a polície Českej republiky sa podarilo predísť možno vážnemu incidentu," povedal Tuhý, ktorého citoval aj spravodajský portál Novinky.cz.

Za svojho šejcha, teda vzor v praktizovaní moslimskej viery, označil stíhaný mladík bývalého pražského imáma, ktorého polícia už skôr obvinila z podpory terorizmu. Bývalý imám je na úteku a stíhajú ho za pomoc svojmu bratovi a švagrinej, ktorí sa podľa polície zúčastnili v Sýrii na bojoch v sesterskej teroristickej organizácii al-Káidy.

Našli mu chemikálie a návody na výrobu bomby

Moslimská komunita na radikalizáciu Slováka neupozornila. Podľa policajného prezidenta Tuhého však na základe dostupných informácií možno usudzovať, že ide o jednotlivý prípad, a nie o článok organizovanej skupiny. Tuhý dodal, že vykonávajú ďalšie preverovanie tejto osoby, ale viac nemôže zverejňovať. Prípad sa úrady podľa jeho slov snažia urýchlene ukončiť.

Obvinený prijal islam pred troma rokmi, chodil oblečený ako vojak a zdravil sa zdvihnutým pravým ukazovákom, čo je symbol oddanosti bojovníkov extrémistickej organizácie Islamský štát. Dominik K. na sociálnej sieti zdieľal znepokojujúce odkazy vrátane fotografie, na ktorej bol nápis "Táto krajina bude naša! A nebude môcť byť pre všetkých!". Kriminalisti pri domovej prehliadke v jeho byte našli chemikálie a návody na výrobu bomby, ako si ju pripevniť na telo či na automobil. Mladíkovo vysvetlenie, že mal doma iba materiál na výrobu zábavnej pyrotechniky na oslavu Nového roka, pokladajú policajti za nedôveryhodné, pretože moslimovia Nový rok neoslavujú, pripomenul portál Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok