Irán napadol špionážny vírus, schopnosti má ako zo sci-fi

TASR
29.5.2012 15:38

V Rusku sídliaca firma pre počítačovú bezpečnosť uviedla, že počítačový vírus s bezprecedentnými schopnosťami, pokiaľ ide o získavanie údajov, napadol počítače v Iráne a v ďalších krajinách Blízkeho východu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Irán napadol špionážny vírus, schopnosti má ako zo sci-fi
SITA

Irán neinformoval o žiadnych škodách spôsobených novým špionážnym programom nazvaným Flame. Jeho pôvod sa nepodarilo vystopovať, izraelský vicepremiér však podnietil dohady, že bol uvoľnený z jeho krajiny, známej technologickými inováciami a neúnavnou kampaňou proti iránskemu jadrovému programu.

Ruská spoločnosť Kaspersky Lab, ktorá vírus identifikovala, na svojej webovej stránke uviedla, že "komplexnosť a funkčnosť nedávno odhaleného škodlivého programu prekonáva všetky dosiaľ známe počítačové hrozby".

Predbežné zistenia firmy ukazujú, že vírus je aktívny od marca 2010. Unikal však odhaleniu vzhľadom na svoju "mimoriadnu komplexnosť" a skutočnosť, že napáda len vybrané počítače. Primárnym účelom Flame-u je podľa oznámenia zrejme počítačová špionáž: zhromažďovanie informácií z napadnutých počítačov a ich posielanie na severy po celom svete.

Pretože Flame je veľmi zložitý, nie je zameraný na prenikanie na bankové účty a nevykazuje známky amatérskych útokov. Firma Kaspersky dospela k záveru, že jeho vývoj bol podporovaný niektorou vládou. Iránske ministerstvo telekomunikácií uviedlo len to, že vyvinulo antivírus schopný identifikovať a odstrániť nový škodlivý program. Vírus Flame je štvrtým známym počítačovým útokom proti iránskemu jadrovému programu. Prvým bol v roku 2010 vírus Stuxnet, ktorý narušil kontrolu niektorých centrifúg na obohacovanie uránu.

Predstaviteľ izraelskej firmy Cyber-Ark Udi Mokady uviedol, že podľa neho majú technologické poznatky na prípravu takéto sofistikovaného počítačového útoku len štyri krajiny: Izrael, USA, Čína a Rusko. "Je 20-krát sofistikovanejší než Stuxnet," povedal Mokady s tým, že vývoj vírusu Flame s tisícami riadkov kódu si musel vyžiadať veľký tím, dostatočné financie a celé mesiace, ak nie niekoľko rokov času.

"Je to živý program, ktorý komunikuje so svojím pôvodcom. Pýta sa - kam by som mal ísť, čo mám teraz urobiť? Je to skutočne takmer ako z vedecko-fantastického filmu," citovala ho AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok