Pápež na ceste v Pobaltí: Ján Pavol II. bol svätec, ja som diabol

TA3 TASR
22.9.2018 22:23

Pápež František na návšteve Litvy vyzval obyvateľov tejto pobaltskej krajiny, ktorí desaťročia znášali sovietsku a nacistickú okupáciu, vyhnanstvo aj popravy, aby sa stali vzorom solidarity vo svete rozštiepenom netoleranciou.

Pápež na ceste v Pobaltí: Ján Pavol II. bol svätec, ja som diabol
SITA/AP

Do Litvy pricestovali plné autobusy Poliakov

Desaťtisíce Litovčanov lemovali úzke uličky Starého mesta v metropole Vilnius a zdravili pápeža Františka, keď v papamobile prechádzal okolo nich. Takéto veselé privítanie muselo tešiť pápeža, ktorého trápia nové odhalenia v dlho sa vlečúcom škandále okolo sexuálneho zneužívania detí kňazmi, napísala agentúra AP. Silnejúcu krízu dôveryhodnosti cirkvi však nebolo cítiť v uliciach Vilniusu, ktoré zaplnili okrem Litovčanov aj Poliaci. Tí pricestovali v plných autobusoch.

Po prílete do litovského hlavného mesta Vilnius František pred prezidentským palácom uviedol, že až do príchodu "totalitných ideológií" v 20. storočí bola Litva mierovým domovom rôznych národnostných a náboženských skupín. Pápež dodal, že dnešný svet ovplyvňujú politické sily, ktoré využívajú strach na ospravedlnenie násilia a vyháňanie iných ľudí - narážal tým na protiprisťahovalecky zamerané populistické a krajne pravicové skupiny v Európe aj mimo nej.

Františka prijala litovská prezidentka a bývalá európska komisárka Dalia Grybauskaite. Vyjadrila mu vďačnosť za to, že si uctí obete holokaustu v tejto pobaltskej krajine. Prezidentka Grybauskaite povedala: "V krajine, mučenej nacistickými a stalinistickými zločinmi, sa mnoho ľudí vzoprelo a zachraňovalo Židov, pretože ľudskosť pokladali za základné a hlavné dobro." Práve 23. septembra 1943 zvyšných obyvateľov židovského geta vo Vilniuse popravili alebo poslali do existujúcich koncentračných táborov v krajinách okupovaných armádou nacistického Nemecka.

Kritika Františka silnie

Pápež ešte počas letu do Litvy novinárom povedal, že jeho meno a povesť trocha "blednú" v porovnaní s Jánom Pavlom II., aspoň u Poliakov. František dostal knihu o tomto bývalom pápežovi, ktorej autorom je poľský fotograf Grzegorz Galazka. Pri preberaní veľkej publikácie s Jánom Pavlom II. na obale František zažartoval: "(Pápež Ján Pavol II.) bol svätec, ja som diabol." Galazka ho so smiechom okamžite opravil: "Nie, obaja ste svätci! Obaja ste svätci!".

Františkov žart zrejme naznačoval, že má ohováračov, predovšetkým medzi konzervatívnymi katolíkmi, ktorí túžia po doktrinárskejšom výkone pápežského úradu, ako to bolo za Jána Pavla a emeritného pápeža Benedikta XVI. Kritika Františka zo strany konzervatívcov v poslednom období silnie, pretože cirkvou otriasajú škandály okolo sexuálneho zneužívania detí kňazmi. Rozruch spôsobuje aj to, že František umožnil rozvedeným ľuďom, ktorí znovu uzavreli civilné manželstvo, prijímať sviatosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok