Elektronicky komunikujú už státisíce daňovníkov. Nakoniec budú musieť všetci

TA3 TASR
21.9.2018 11:27

S finančnou správou už elektronicky komunikuje vyše 555-tisíc daňových subjektov. Koncom minulého roka ich bolo zhruba 370-tisíc. Prejsť na výhradne elektronickú komunikáciu pritom musia postupne všetky daňové subjekty, ktoré majú voči finančnej správe nejakú vykazovaciu povinnosť. Aktuálne sa to týka najmä fyzických osôb podnikateľov, ktorí si odložili podanie daňového priznania k dani z príjmov za rok 2017 na koniec septembra.

Elektronicky komunikujú už státisíce daňovníkov. Nakoniec budú musieť všetci
SITA/AP

Podľa údajov finančnej správy musí do 1. októbra tohto roka daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2017 ešte odovzdať takmer 19,3 tis. fyzických osôb a 918 právnických osôb. "Ide o daňovníkov, ktorí mali zdaniteľné príjmy aj zo zahraničia. Fyzické osoby podnikatelia, ktoré budú podávať odložené daňové priznanie, by preto nemali odkladať registráciu na portáli finančnej správy," upozorňuje správca daní.

Finančná správa zjednodušila proces registrácie a autorizácie na portáli finančnej správy. Najdôležitejšou zmenou je zjednotenie registrácie a autorizácie do jedného kroku. Ide o uľahčenie procesov tým fyzickým osobám podnikateľom, ktoré konajú vo svojom mene, ktoré tak nemusia absolvovať krok autorizácie. Stačí po vyplnení registračného formulára zaškrtnúť políčko, že žiadajú o sprístupnenie oprávnenia pre osobné konanie priamo pod formulárom. Autorizáciu za subjekt vykoná finančná správa.

Ostatné daňové subjekty sa na elektronickú komunikáciu môžu registrovať až predtým, ako budú podávať akúkoľvek žiadosť daňovému úradu. Prípadne priebežne do konca roka 2018 tak, aby mali zriadenú elektronickú komunikáciu do termínu na podanie daňových priznaní. Takýmto termínom je napríklad lehota na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel za rok 2018, ktorá plynie do konca januára 2019, prípadne koniec marca 2019, kedy uplynie riadna lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov za rok 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok