V Idlibe vznikne demilitarizovaná zóna. Putin a Erdogan sa dohodli

TA3 TASR
17.9.2018 21:49

Ruský prezident Vladimir Putin po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom oznámil, že v sýrskej provincii Idlib zavedú od 15. októbra demilitarizovanú zónu na oddelenie sýrskych vládnych síl od povstalcov.

Bez militantov a ťažkých zbraní

Putin to oznámil po vyše štvorhodinovom rokovaní s Erdoganom v ruskom letovisku Soči. Spresnil, že v zóne budú hliadkovať turecké sily aj ruská vojenská polícia. Zo zóny sa budú tiež musieť stiahnuť radikálni militanti aj ťažké zbrane opozičných skupín, vyhlásil Putin po boku s tureckým partnerom Erdoganom.

Títo militanti predstavujú hrozbu pre ruské vojenské sily v Sýrii, povedal ruský líder, ktorého vyjadrenia prenášala aj televízia. Zóna bude mať podľa Putina šírku 15-20 kilometrov. Obaja prezidenti podporujú v sýrskom sedemročnom konflikte opačné strany.

Katastrofa pre civilistov

Sýrska provincia Idlib, ležiaca pri hraniciach s Tureckom, je poslednou baštou sýrskych povstalcov, ktorí sa snažia o zvrhnutie prezidenta Bašára Asada. Silnejú obavy, že útok sýrskej armády na rovnomennú provinčnú metropolu Idlib a jej okolie by bol katastrofou pre civilistov.

Turecko sa stavia proti takejto ofenzíve. Snaží sa jej zabrániť, keďže sýrske vládne sily podporované ruským letectvom sa už zhromažďujú neďaleko. Veľká bitka o Idlib môže vyhnať masy civilistov smerom na sever do Turecka. Počet obyvateľov Idlibu sa odhaduje na tri milióny, pričom v provincii sa nachádza okolo 60.000 povstaleckých bojovníkov, uviedla AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok