Pentagón pripravuje "vojenské možnosti" ukončenia násilia v Sýrii

TASR
28.5.2012 23:50

Americké ministerstvo obrany sa pripravilo na "poskytnutie vojenských možností" ukončenia násilia v Sýrii, ak zvýšené diplomatické úsilie nezastaví boje, uviedol dnes šéf americkej armády Martin Dempsey.

Pentagón pripravuje "vojenské možnosti" ukončenia násilia v Sýrii
SITA

"Myslím si, že diplomatický tlak by mal vždy predchádzať akejkoľvek diskusii o vojenských možnostiach," povedal náčelník Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA pre americkú televíziu CBS. Dodal, že jeho prácou je vytváranie vojenských možností, a nie politika.Preto bude Pentagón pripravený poskytnúť vojenské možnosti, keď o to armádu požiadajú, vysvetlil Dempsey. Jeho výroky prišli po tom, ako Bezpečnostná rada (BR) OSN odsúdila použitie tankov a delostrelectva v sýrskom meste Húlá.

Pri nedávnych útokoch sýrskych jednotiek v Húlá zahynulo najmenej 108 ľudí. Za viac ako rok bojov v Sýrii prišlo o život vyše 12.000 ľudí, uvádzajú sýrski aktivisti. Dempsey konštatoval, že víkendové udalosti v Sýrii boli hrozné a naozaj neľudské. Zároveň vyslovil očakávanie, že medzinárodné spoločenstvo zvýši tlak. Ponechal však otvorenú otázku, či bude stačiť diplomacia - a nie vojenská intervencia - na ukončenie bojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok