Sulíka zrejme v kresle šéfa NR SR vystrieda Hrušovský

TASR, foto: ČTK
13.10.2011 11:18

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) by mal prísť o svoju stoličku už dnes.

Sulíka zrejme v kresle šéfa NR SR vystrieda Hrušovský

"Buď sa jej vzdá, alebo bude odvolaný," povedal dnes pre TASR dobre informovaný zdroj z prostredia koalície.

Sulíkove kompetencie by mal prevziať niektorý z jeho podpredsedov, Pavol Hrušovský (KDH), Béla Bugár (Most-Híd) alebo Milan Hort (SDKÚ-DS). Najhorúcejším kandidátom je vraj Hrušovský. Podľa informácií TASR sa koalícia nepokúsi odvolať Sulíka hneď na začiatku dnešného rokovacieho dňa. Najskôr má byť zmenený program schôdze. Ako prvý bod by mal nasledovať ústavný zákon o predčasných voľbách, ktorý má byť prerokovaný v zrýchlenom konaní. Potom bude nasledovať schvaľovanie zmien v eurovale. Ak sa do skončenia týchto bodov Sulík funkcie nevzdá a nepoverí svojimi kompetenciami niektorého z podpredsedov, príde návrh na odvolanie. Na jeho predloženie treba minimálne tri poslanecké kluby.

V koalícii prevláda názor, že Sulík nemá čo hľadať na čele Národnej rady SR, keď nepodržal premiérku Ivetu Radičovú a jej vládu. Odvolávanie šéfa parlamentu sa má uskutočniť tajne. Keď bude odvolaný, koalícia sa bude zaoberať tým, ako zabezpečiť funkčnosť parlamentu ďalej. "Sú dve možnosti. Buď zvolíme nového predsedu, alebo sa bude hľadať iné legislatívne riešenie," povedal zdroj z koalície.

Sulíka na vzdanie sa funkcie vyzvala v utorok (11.10.) aj premiérka Iveta Radičová hneď po tom, ako pre chýbajúce hlasy poslancov SaS, troch poslancov z OKS a troch Obyčajných ľudí nebol schválený euroval a padla vláda. Sulík reagoval na výzvu tým, že nevidí najmenší dôvod na odstúpenie z funkcie len preto, že si to Iveta Radičová želá. Dodal, že svoje odvolanie však bude akceptovať s pokorou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok