Tajfún Mangkhut spôsobil zosuvy pôdy a záplavy, počet obetí rastie

TA3 TASR
15.9.2018 10:32

Najmenej 14 ľudí zahynulo pri zosuvoch pôdy a záplavách, ktoré na severe Filipín spôsobil tajfún Mangkhut. Viac než štyri milióny ľudí ostali bez dodávok elektriny. Počet obetí sa "pravdepodobne zvýši", povedal riaditeľ filipínskej rady pre znižovanie rizika prírodných pohrôm Ricardo Jalad. Poukázal na to, že správy o škodách prichádzajú len pomaly z oblastí, do ktorých sa podarí dostať záchranným tímom.

Zabíjali zosuvy pôdy

O život prišli dvaja baníci, ktorí pomáhali pri záchranných operáciách po jednom z dvoch zosuvov pôdy v meste Itogon v provincii Benguet, 200 kilometrov severne od Manily. Na tomto mieste zahynulo aj 13-ročné dieťa, uviedol starosta mesta Victorio Palandan.

V metropolitnej oblasti Manily vytiahli z rozvodnenej rieky Marikina telo tínedžerky, oznámila polícia. Supertajfún Mangkhut zasiahol severovýchodné pobrežie Filipín v noci na sobotu miestneho času. Jeho centrum prešlo nad pevninu v meste Baggao v provincii Cagayan na severe ostrova Luzon, takmer 400 kilometrov severne od Manily.

Do oblasti priniesol podľa svedkov oslepujúci dážď a silný vietor, ktorý strhával strechy z domov, vyvracal stromy a ničil elektrické vedenie. Pri prechode cez severnú časť ostrova Luzon sa priemerná rýchlosť vetra počas dňa znížila na 170 kilometrov za hodinu s nárazmi do 260 km/h, vyplýva z údajov filipínskeho meteorologického úradu.

Milióny bez elektriny

Najsilnejší tajfún, aký tento rok ostrovnú krajinu juhovýchodnej Ázie postihol, sa presúval rýchlosťou asi 25 km/h smerom na severozápad, k južnej Číne alebo Hongkongu. Územie Filipín by mal opustiť do sobotňajšieho večera miestneho času. Meteorologický úrad varoval, že hrozby v súvislosti s tajfúnom aj následne pretrvajú v podobe záplav, vysokého prílivu a zosuvov pôdy.

Zo zasiahnutého regiónu muselo z domovov odísť vyše 105.000 obyvateľov, najmä v pobrežných oblastiach. Bez elektriny sa ocitlo sedem provincií s viac ako 4,4 milióna obyvateľov. Mangkhut spôsobil tiež 42 zosuvov pôdy v regióne Cordillera, kam patrí aj spomínaný Benguet.

Tajfún narušil i dopravu. Zrušených bolo najmenej 182 vnútroštátnych a medzinárodných letov, pričom takmer 5000 ľudí uviazlo pre zákaz námornej dopravy v rôznych prístavných mestách. Pre dopravu uzavreli v dôsledku rôznych prekážok aj najmenej 28 ciest a mostov, uviedol oblastný riaditeľ civilnej ochrany Ruben Carandang.

Filipíny zasiahne ročne v priemere 20 tropických cyklón, ktoré spôsobujú povodne, zosuvy pôdy a nehody. Zatiaľ najsilnejší tajfún, Haiyan, bol v tejto krajine zaznamenaný v novembri 2013, keď prišlo o život vyše 6300 ľudí a viac než štyri milióny museli opustiť svoje príbytky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok