Situácia v Grécku hýbe cenou ropy a zlata

TA3
28.5.2012 16:14

Cena ropy na burzách určuje aj to, koľko zaplatíme za benzín, či naftu. Pohonné látky u nás zlacneli o jeden cent už piaty týždeň po sebe. Tento trend pokračuje aj napriek tomu, že pokles cien pohonných látok sa vo svete zastavil.

Situácia v Grécku hýbe cenou ropy a zlata

Situácia v Grécku hýbe cenou ropy aj zlata na burzách. Obidve suroviny sa minulý týždeň výrazne prepadli. Dnes sa karta obrátila a zlato aj ropa posilnili. Povzbudili ich najnovšie prieskumy v Grécku. Tie naznačujú, že strany, ktoré podporujú škrty, by mohli po júnových voľbách zostaviť vládu.

Americká ľahká ropa minulý týždeň poriadne zlacnela. Cena za barel klesla pod 90 dolárov, prvýkrát od vlaňajšieho novembra. Nadol zamierila aj cena britskej ropy Brent. Ani zlatu sa minulý týždeň veľmi nedarilo. Jeho cena padla na štvorročné minimum. Ropu aj zlato oslabili obavy z dlhovej krízy v eurozóne. Dnes je však situácia iná. Zlato aj ropa sa mierne posilnili.

Na slovenských pumpách zaplatíme za liter benzínu 95-ky v priemere euro, 56 centov. Liter nafty nás vyjde na euro 43 centov. Aj keď palivá niekoľko týždňov po sebe zlacňujú, v porovnaní so začiatkom roka sú naďalej drahšie. Benzín o 10 centov a nafta o 3 centy za liter.

Palivá u nás zlacňovali napriek tomu, že ceny palív na svetových burzách klesať prestali. Na burze v Rotterdame, ktorá je rozhodujúca pre vývoj cien pohonných látok na Slovensku, nafta aj benzín minulý týždeň mierne zdraželi. Podľa odhadov by benzín mohol ešte zlacnieť, nafta je naopak na pokraji zdraženia.

Tomáš Plavec a Tomáš Novotný rozprávali o vývoji cien zlata a ropy na burzách

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok