Pripomíname si sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska

TA3 TASR
15.9.2018 07:54

Sedembolestnú Pannu Máriu - patrónku Slovenska si veriaci na Slovensku uctia aj národnou púťou do Šaštína, ktorá je v tomto roku stanovená na 14. - 16. septembra. Sviatok Sedembolestnej Panny Márie, 15. september, je v Slovenskej republike dňom pracovného pokoja. V liturgickom kalendári je sviatok Sedembolestnej Panny Márie zaznamenaný ako záväzná spomienka, len na Slovensku ako v jedinej krajine na svete je ustanovený za slávnosť.

Sedem bolestí

Úctu k Sedembolestnej Panne Márii schválil v roku 1727 pápež Benedikt XIII. a ustanovil jej sviatok. Pápež Pius VII. na znak vďačnosti za šťastný návrat z Napoleonovho zajatia zvýšil v roku 1814 liturgický stupeň sviatku a jeho slávenie rozšíril na celú cirkev.

Veriaci si v tento sviatok pripomínajú sedem bolestí Matky Božej, a to: Simeonovo proroctvo o osude jej syna v jeruzalemskom chráme na 40. deň po narodení Božieho syna; útek Márie a Jozefa s dieťaťom Ježišom do Egypta pred kráľom Herodesom; hľadanie 12-ročného Ježiša v chráme v Jeruzaleme; stretnutie Márie so synom na krížovej ceste. Piatou bolesťou bol pohľad Márie na pribíjanie a zomieranie Ježiša na kríži, šiestou prijatie mŕtveho Ježiša do matkinho náručia a siedmou uloženie Ježiša do hrobu.

Skutočnosť, že na Slovensku je sviatok Sedembolestnej Panny Márie ustanovený za slávnosť, vyplýva z dávnej tradície uctievania Matky Božej, najmä Sedembolestnej Panny Márie, ku ktorej sa veriaci na Slovensku po stáročia utiekali najmä v ťažkých časoch. Tradíciou sviatku sa stala aj Národná púť do Šaštína.

Bazilika v Šaštíne

Začiatok putovania veriacich do Šaštína na západnom Slovensku siaha do roku 1564, keď Angela Bakičová, manželka grófa Imricha Cobora, dala zhotoviť sochu Sedembolestnej ako splnenie sľubu za záchranu manželstva. O pomoc prosila práve pri jej obraze.

Symbolom, prostredníctvom ktorého slovenskí veriaci vyjadrujú úctu Sedembolestnej Panne Márii, sa stala šaštínska pieta - socha sediacej Matky Božej s mŕtvym Kristom v náručí.

Úcta k Sedembolestnej Panne Márii nadobudla na Slovensku takú intenzitu, že pápež Pius XI. pri príležitosti 200. výročia ustanovenia sviatku Sedembolestnej za celocirkevný sviatok vydal úradný dokument o vyhlásení Sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska aj Slovákov žijúcich v zahraničí. V roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil slovenskú národnú svätyňu v Šaštíne za menšiu baziliku. Šaštínsky chrám sa tak stal prvou bazilikou na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok