Na ulici neskončia, financovanie zariadení chce rezort upraviť

TA3 SITA
13.9.2018 14:18

Ministerstvo práce a sociálnych vecí pripraví do 12. októbra tohto roka zmenu vzorca slúžiaceho na financovanie zariadení sociálnych služieb. Po stretnutí s predstaviteľmi Platformy za spravodlivé financovanie sociálnych služieb za účasti zástupcov samospráv to uviedol premiér Peter Pellegrini.

Žiadajú doplatiť 10 miliónov

"Ide o definovanie, čo sú oprávnené náklady, čo sa má financovať, čo sa nemá financovať, čo je nadštandard a toto by sme chceli potom pretaviť, ak to bude potrebné, ešte v tomto roku do legislatívy tak, aby bola platná už pre rok 2019," povedal.

Otvorená však podľa premiéra zostáva požiadavka neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, ktorí od vlády žiadajú doplatiť 10 miliónov eur. Vláda a samospráva podľa Pellegriniho deklarovali, že situáciu pri financovaní zariadení sociálnych služieb budú pozorne sledovať. "Ak by niektorému zo zariadení hrozil zánik z titulu ekonomických ťažkostí, ktoré nie sú spôsobené jeho činnosťou a na jeho strane, urobíme všetko pre to, aby žiadny klient z takéhoto zariadenia nezostal na ulici," povedal.

Postarajú sa o každého

Podľa Pellegriniho by sa klienti zariadení sociálnych služieb nemali strašiť. "Mestá a obce sa postarajú o každého klienta, nech je umiestnený kdekoľvek," zdôraznil. Ako uviedol, v tomto roku štát spolu so samosprávou dali na financovanie zariadení sociálnych služieb o 42 miliónov eur viac ako vlani, z toho 30 miliónov eur naviac dal štát a o 12 miliónov eur zvýšila svoje rozpočty na túto oblasť samospráva. Upozornil na to, že štát prispieva na klientov zariadení sociálnych služieb rovnakou sumou bez ohľadu na to, či je klient umiestnený vo verejnom alebo súkromnom zariadení.

"V tejto chvíli je potrebné urobiť všetko pre to, aby sme vyvrátili akékoľvek podozrenia, kto je výhodnejšie financovaný," povedal minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Naznačil, že sa príspevky na klienta zariadení sociálnych služieb budú priemerovať. "Čo nie je jednoduché, lebo náklady v Bratislave a náklady vo vidieckych častiach Slovenskej republiky sú veľmi odlišné, ale iný spôsob nie je," povedal. Rovnako by sa podľa neho mali priemerovať aj náklady na klienta týchto zariadení. Rezort práce a sociálnych vecí podľa neho vydá v tejto oblasti buď metodické usmernenie, alebo ministerstvo práce do konca tohto roka predloží do parlamentu návrh na zmenu v legislatíve. Pri financovaní zariadení sociálnych služieb by sa podľa Richtera mohli zohľadňovať smerom k valorizácii príspevkov "možné náklady, ktoré v priebehu roka môžu nastať".

Stúpli im náklady

Predstaviteľka Platformy za spravodlivé financovanie sociálnych služieb Anna Ghannamová upozornila na to, že o čo viac vláda neverejným zariadeniam sociálnych služieb dala, o to viac im vzala samospráva. "Museli postupovať v zmysle zákona, v zmysle vzorca," povedala. Víta, že sa tento vzorec "otvorí a budeme rokovať o tom, koľko stojí cena služby v tom ktorom kraji".

Podľa nej je nevyhnutné, aby sa pri financovaní zariadení brali do úvahy aj regionálne rozdiely. "Je nám ľúto, že nám vláda a všetci zúčastnení nevyšli v ústrety k nejakej dohode k mimoriadnej dotácii," dodala Ghannamová. Upozornila na to, že náklady neverejných zariadení sociálnych služieb v tomto roku stúpli zákonom paušálne, a to zvýšením príplatkov za prácu cez sviatok, soboty, nedele a za nočnú prácu.

Súčasťou Platformy za spravodlivé financovanie sociálnych služieb v SR sú Nezávislá platforma SocioFórum, Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR, Slovenská katolícka charita, Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku, Združenie seniorských prijímateľov sociálnych služieb a Asociácia sestier a pacientov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok