Zdravotnícki asistenti budú môcť pracovať v ambulanciách

TA3 SITA
13.9.2018 13:09

Zdravotnícki asistenti, ktorých premenovali na praktické sestry, budú môcť pracovať v ambulancii všeobecného lekára pre dospelých. Do zákona o omamných a psychotropných látkach to presadil predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník. Komora sestier a pôrodných asistentiek tvrdí, že tak urobil bez verejnej diskusie.

Možný konflikt záujmov?

Podľa poslankyne Jany Cigánikovej zo strany Sloboda a Solidarita sa o tejto zmene málo diskutovalo a pripojením pozmeňovacieho návrhu sa obišiel legislatívny proces. Poukázala tiež na možný konflikt záujmov. Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefan Zelník, ktorý je autorom tejto zmeny, je podľa Cigánikovej v konflikte preto, že sám vlastní polikliniku.

Poslanec z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Marek Krajčí uviedol, že zvyšovanie kompetencie praktických sestier, čiže doterajších zdravotníckych asistentov, je nevyhnutné. No bez zmeny formy vzdelávania to môže byť nebezpečné, varoval. Zelník poslancov ubezpečil, že návrh zmeny nevytvorili narýchlo. Rokovali aj so strednými zdravotníckymi škoami. Podľa neho boli doteraz zdravotnícki asistenti "prevzdelávaní", čiže mali vyššie vzdelanie ako kompetencie. Získanie nových kompetencií praktických sestier tak podľa jeho slov pacientov neohrozí.

Pozmeňujúce návrhy

Krajčí tiež predložil pozmeňujúci návrh, ktorý sa týka omamných látok. Medzi drogy chce zaradiť aj cyklopropyl fentanyl a metoxyacetyl fentanyl, ktoré sa používajú ako lacné náhradky heroínu. Ich minimálne množstvo môže spôsobiť smrť. Človek sa môže intoxikovať aj náhodným kontaktom, uviedol Krajčí. Podľa neho sa dajú ľahko kúpiť cez internet.

Pozmeňujúci návrh predniesol aj Martin Poliačik. Navrhol odstrániť zo zoznamu omamných a psychotropných látok kanabinoid CBD. Látka podľa neho nie je nebezpečná a zbytočne môže kriminalizovať ľudí, ktorí ho využívajú ako liek.

Vládny návrh zákona o omamných látkach má úplne preberať smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2017/2103 z 15. novembra 2017. Cieľom je zahrnúť nové psychoaktívne látky do vymedzenia pojmu drogy, uvádza sa v dôvodovej správe. Zakotvuje zrušenie lehoty šiestich rokov na preukázanie, či riziková látka má vlastnosti omamnej látky alebo psychotropnej látky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok