Múzeum zločinov komunizmu bude neďaleko úradu vlády

SITA
28.5.2012 10:25

Múzeum zločinov komunizmu vznikne v budove Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety na Leškovej ulici v Bratislave. Súčasťou objektu bude aj Dom seniorov Vladimíra Jukla, v ktorom sa budú môcť ubytovať aj bývalí politickí väzni.

Múzeum zločinov komunizmu bude neďaleko úradu vlády
SITA

"Budova prvej zdravotníckej školy, kde študovala aj blahoslavená sestra Zdenka, vytvára dôstojný priestor na takéto zámery. Pre našu vysokú školu je však dôležité, že to bude aj ubytovací priestor pre našich študentov," uviedol rektor univerzity Vladimír Krčméry pre agentúru SITA.

Autor výzvy na vznik múzea a bývalý zamestnanec Ústavu pamäti národa František Neupauer očakáva, že teraz príde tvrdá práca plná rokovaní a žiadostí o podporu zámeru. „Oslovíme štátnu správu, samosprávu, podnikateľov. Dňa 18. júna v popoludňajších hodinách predstavíme celkový zámer a koncepciu verejnosti. Naše ciele sa stávajú realitou, máme radosť, že sa nám darí vďaka podpore pána rektora realizovať aj naše zámery," uviedol predseda OZ Nenápadní hrdinovia František Neupauer pre agentúru SITA.

Téma vzniku Múzea zločinov komunizmu rezonuje v spoločnosti od novembra 2011, keď Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) predstavilo výzvu na vznik múzea za prítomnosti riaditeľa podobného múzea v Berlíne, ktorý vtedy povedal: "Jedine na Slovensku neexistuje nijaké múzeum takéhoto typu. Akoby u vás ani komunistická totalita nebola." Výzvu, podpísalo 2 877 občanov. 

V roku 2011 prišla so snahou vytvoriť Múzeum zločinov komunizmu predsedníčka vlády SR. Následne sa otvoril dialóg medzi ÚPN, ministerstvom kultúry a FKI. Vláda Roberta Fica podľa Neupauera zastavila projekt múzea z finančných dôvodov. 

OZ Nenápadní hrdinovia vzniklo 18. novembra 2010. V roku 2011 bolo ocenené špeciálnou cenou za dobrovoľnícky projekt roka v rámci iniciovania a realizácie návštev a pomoci bývalým politickým väzňom. V roku 2012 vydalo prvú publikáciu o politickom väzňovi Silvestrovi Krčmérym. Venuje sa prednáškovej činnosti a jej predseda je autorom a gestorom projektu Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok