OSN odsúdila masaker v Húlá, viní z neho vládne jednotky

TASR
28.5.2012 09:25

Sýrsky režim aj opozícia dávajú ruky preč od masakru v meste Húlá. Masaker 116ich civilistov odsúdil celý svet na čele s Bezpečnostnou radou OSN. Moskva napríklad vinu Damasku v tomto prípade spochybňuje.

Bezpečnostná rada OSN na svojom nedeľňajšom zasadnutí v New Yorku odsúdila masaker najmenej 108 civilistov v sýrskej mestskej aglomerácii Húlá a vinu zaň pripísala vláde prezidenta Bašára Asada.
V nezáväznom vyhlásení prijatom BR OSN po trojhodinovej mimoriadnej schôdzi sa konštatuje, že vládne jednotky útočili na obytné štvrte delostrelectvom a tankami.

Členovia grémia ďalej odsúdili zabíjanie civilistov streľbou z malej vzdialenosti a prípady brutálneho fyzického násilia. "Toto šokujúce použitie sily proti civilistom je porušením platného medzinárodného práva a záväzkov sýrskej vlády zakotvených v rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN," píše sa vo vyhlásení.
Bezpečnostná rada opäť vyzvala obe strany konfliktu, aby okamžite zastavili všetky formy násilia. Tí, ktorí sú zodpovední za násilné činy, musia za ne niesť zodpovednosť.

Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí obvinil vo svojom vystúpení z podnecovania násilia v krajine povstalcov. Tí podľa neho bojujú "líbyjským spôsobom" používajúc pickupy a ťažké zbrane, ktorými útočia na bezpečnostné jednotky. "Žiadna vláda by nemasakrovala svojich vlastných občanov, aby dosiahla víťazstvo nad svojimi politickými súpermi," vyhlásil Džaafarí.

Podľa zistení pozorovateľov OSN priamo na mieste si masaker v Húlá vyžiadal aj životy 49 detí a 34 žien.
Rusko prostredníctvom zástupcu svojho veľvyslanca pri OSN Alexandra Pankina pred zasadaním OSN spochybnilo obvinenia, že za masaker je zodpovedná sýrska vláda. Podľa Pankina bola väčšina obetí zabitá nožom alebo výstrelom z bezprostrednej blízkosti. S týmto názorom nesúhlasili západní diplomati.

O situácii v Sýrii sme sa rozprávali s Petrom Habarom zo zahraničného spravodajstva

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok