Kardinál Tomko riadi vyšetrovanie škandálu VatiLeaks

TA3, SITA
28.5.2012 09:18

Vatikán spustil vyšetrovanie pápežovho osobného asistenta Paola Gabrieleho. Muža, ktorého zatkli pre vynášanie tajných informácií, bude vypočúvať špeciálna komisia. Na jej čele je slovenský kardinál Jozef Tomko.

Kardinál Tomko riadi vyšetrovanie škandálu VatiLeaks
SITA

Pápežov osobný tajomník Paolo Gabriele, ktorý roky patril medzi najbližších ľudí prvého muža cirkvi, mal údajne z Vatikánu vynášať tajné dokumenty. Píše sa v ních o neľútostných intrigách medzi duchovnými v blízkosti pápeža a dokonca údajne aj o korupcii.

Gabrieleho, ktorému hrozí až 30 rokov, zadržali a prípad začala vyšetrovať komisia, na čele ktorej stojí kardinál Jozef Tomko. Slovenského duchovného vybrali, pretože sa v situácii pri Svätej stolici dokonale vyzná.

Tajné dokumenty mali vynášať aj kardináli


Na vynášaní tajných dokumentov z Vatikánu sa okrem zatknutého pápežovho komorníka mal podieľať aj niektorí z jeho kardinálov. V pondelok o tom napísali talianske médiá, podľa ktorých sú vysoko postavení duchovní "skutočnými mozgami" Svätej stolice a bez ich podpory by k celej kauze nemohlo dôjsť. Jeden zdroj dokonca pre denník La Repubblica pripustil aj možnosť, že dokumenty hovoriace aj o korupcii zverejnili s podporou pápeža.

Pápež ešte v apríli zriadil špeciálnu komisiu kardinálov s cieľom vyšetriť okolnosti unikania tajných materiálov. Tie sa dostal na verejnosť ešte v januári, keď ich publikovali talianske médiá. V interných materiáloch sa spomínali viaceré podozrenia z korupcie súvisiace s aktivitami vatikánskej banky a tiež šéfom vatikánskej diplomacie Tarcisiom Bertonem. Zatknutým komorníkom je údajne 46-ročný Paolo Gabriele. Jeho zadržanie bolo pre mnohých šokom, keďže všeobecne ho považovali za oddaného pápežovho služobníka.

Kauza môže byť odrazom mocenského boja vo Vatikáne medzi Bertoneho krídlom a duchovnými, ktorí považujú pápeža Benedikta XVI. za príliš "slabého". Zverejnené dokumenty neobsahovali žiadne prekvapujúce informácie, vniesli však viac svetla do viacerých finančných problémov, s ktorými Svätá stolica bojuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok