Vo Francúzsku zatkli vojenského šéfa ETA

TASR
28.5.2012 07:29

Dôležitý úspech dosiahla polícia v rámci boja proti baskickej separatistickej organizácii ETA, keď sa jej v nedeľu v juhozápadnom Francúzsku podarilo zatknúť jej vojenského šéfa. Oznámilo to v Madride španielske ministerstvo vnútra.

Vo Francúzsku zatkli vojenského šéfa ETA
TA3

Oroitz Gurruchaga Gogorza bol podľa ministerstva ako šéf vojenského aparátu ETA zodpovedný za získavanie nových členov. Pri spoločnej operácii francúzskej a španielskej polície v obci Cauna bol zadržaný aj Gogorzov zástupca Javier Aramburu Sagarminaga. Obaja muži sa v momente zatknutia viezli v ukradnutom aute s falošným evidenčným číslom. Hoci boli ozbrojení, nekládli žiadny odpor. Španielski vyšetrovatelia predpokladajú, že v oblasti sa chystali verbovať nových členov ETA.

Gogorza sa pripojil k ETA v roku 2008 a rýchlo sa prepracoval do jej vrcholných štruktúr. Sagarminaga je podozrivý, že bol členom teroristickej bunky, ktorá vykonala v roku 2008 v Baskicku sériu útokov.
ETA, ktorá bojuje za nezávislý baskický štát, vlani v októbri 2011 oznámila, že sa definitívne zrieka násilia. Neodovzdala však svoje zbrane a nevzdala sa nelegálnej činnosti. Odvtedy došlo k zatknutiu 15 členov ETA, z toho 11 vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok