Vo Francúzsku zatkli vojenského šéfa ETA

28.5.2012 07:29

Dôležitý úspech dosiahla polícia v rámci boja proti baskickej separatistickej organizácii ETA, keď sa jej v nedeľu v juhozápadnom Francúzsku podarilo zatknúť jej vojenského šéfa. Oznámilo to v Madride španielske ministerstvo vnútra.

Vo Francúzsku zatkli vojenského šéfa ETA
Foto: TA3

Oroitz Gurruchaga Gogorza bol podľa ministerstva ako šéf vojenského aparátu ETA zodpovedný za získavanie nových členov. Pri spoločnej operácii francúzskej a španielskej polície v obci Cauna bol zadržaný aj Gogorzov zástupca Javier Aramburu Sagarminaga. Obaja muži sa v momente zatknutia viezli v ukradnutom aute s falošným evidenčným číslom. Hoci boli ozbrojení, nekládli žiadny odpor. Španielski vyšetrovatelia predpokladajú, že v oblasti sa chystali verbovať nových členov ETA.

Gogorza sa pripojil k ETA v roku 2008 a rýchlo sa prepracoval do jej vrcholných štruktúr. Sagarminaga je podozrivý, že bol členom teroristickej bunky, ktorá vykonala v roku 2008 v Baskicku sériu útokov.
ETA, ktorá bojuje za nezávislý baskický štát, vlani v októbri 2011 oznámila, že sa definitívne zrieka násilia. Neodovzdala však svoje zbrane a nevzdala sa nelegálnej činnosti. Odvtedy došlo k zatknutiu 15 členov ETA, z toho 11 vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok