Hladovku držať neprestane, chce tak poukázať na nespravodlivosť

TA3 TASR
11.9.2018 14:52

Stav ukrajinského režiséra Olega Sencova, ktorého väznia v Rusku pre údajný terorizmus, sa stále zhoršuje. Rodák z Krymu drží od polovice mája hladovku a podľa agentúry Interfax už napísal závet, v ktorom usporiadal nároky dedičov na svoje dielo.

Funguje zo zotrvačnosti

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, ktorý v ruskom väzení už 120. deň drží protestnú hladovku, napísal závet týkajúci sa jeho tvorby. Pre agentúru Interfax to uviedla jeho sesternica Nataľja Kaplanová, ktorá konštatovala, že tento fakt "silno desí". Režisér podľa Kaplanovej vo svojom liste píše, že neverí v "šťastný koniec celého tohto príbehu", ale svoju hladovku sa nechystá ukončiť.

Podľa Kaplanovej Sencov napísal, že jeho zdravotný stav je "stabilne mizerný" a ku všetkým "starým dôsledkom (hladovky) sa teraz pridala aj hypoxia - nedostatok kyslíka v orgánoch, najmä v srdci a mozgu." Uviedol, že "má hmlu pred očami". Napísal tiež, že celý svet sa mu "točí, telo, hlava, končatiny sú otupené". "Obehový systém vôbec nezvláda zásobovanie organizmu kyslíkom," citovala z listu Kaplanová, podľa ktorej je Sencov odhodlaný vydržať, ale jeho organizmus už len "funguje zo zotrvačnosti".

Odmietol požiadať o milosť

Ukrajinský režisér Oleh Sencov je odporcom anexie polostrova Krym Ruskom, ku ktorej došlo v roku 2014. V tom istom roku ho na Kryme aj zadržali a o rok neskôr ho v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok.

Sencov obvinenia popiera a odmietol požiadať ruského prezidenta Vladimira Putina o milosť. Koncom júna tak urobila jeho matka. Od 14. mája drží protestnú hladovku za prepustenie 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok