Na videu ukázali, ako sa zrútil most smrti v Janove

TA3 ČTK
15.9.2018 10:02

Video, v ktorom sa na trojrozmernom modeli demonštruje päť hypotéz, ako sa zrútil takzvaný Morandiho most v Janove, predstavilo nemecké štúdio Kostack. Na animáciu upozornil denník La Repubblica. Časť janovského mosta sa zrútila 14. augusta 2018, z výšky asi 45 metrov pri tom spadli tri desiatky vozidiel. Pri nešťastí zomrelo 43 ľudí.

Na videu ukázali, ako sa zrútil most smrti v Janove
SITA/AP

Ukázali aj prasknutie lán

Štúdio pri vypracovaní trojrozmerného modelu vychádzalo z pôvodného návrhu stavby, fotografií zrúteného mosta a satelitných záberov nahromadených trosiek. Animácia postupne ukazuje štyri varianty, ako by teoreticky prebiehalo zrútenie štruktúry, keby praskol jeden zo zväzkov nosných lán. Ako piaty variant predstavili preťaženie mosta.

Zodpovednosť za pád mosta je predmetom vyšetrovania. Talianska vláda ale obviňuje prevádzkovateľa komunikácie, spoločnosť Autostrade per d´Italia, že nedostatočne investoval do údržby. Ministerstvo dopravy navrhlo, aby firma nový most zaplatila, no jeho stavbu prenechala vláde. Kabinet zvažuje, že stavbu zadá štátom kontrolovanej spoločnosti Fincatieri.

Zbytok mostu by sa mal začať búrať do konca septembra. Východná časť by mala byť zničená rýchlejšie, pomocou výbušnín, zatiaľ čo západná časť bude rozobraná mechanickými prostriedkami kus po kuse. Zaberie to asi 20 dní, uviedol guvernér regiónu Ligurie Giovanni Toti.

Piano si v návrh uctil obete

Výkonná rada spoločnosti Autostrade per d´Italia už vyčlenila 500 miliónov eur určených na stavbu, odškodnenie pozostalých a ľudí, ktorí kvôli zrúteniu konštrukcie na obytných blokoch prišli o strechu nad hlavou.

morandi-2_7f000001-92c8-9f3e.jpg

Janovský rodák, renomovaný architekt Renzo Piano, ktorý sa podieľal okrem iného na návrhu parížskeho múzea Centre Pompidou, ponúkol svoju pomoc pri vybudovaní nového janovského mosta. Piano už predložil návrh. Na jeho náčrtoch vozovka spočíva na pilieroch v tvare lodnej provy. Ďalším podstatným rysom Pianovho návrhu je 43 vysokých stožiarov - za každú obeť jeden, ktorých nočné osvetlenie sa bude podobať plachtám, napísal denník Corriere della Sera.

Témy: Janov
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok