Na prestížnom MMF v Cannes udeľovali ceny

TA3, TASR
27.5.2012 22:40

Rakúsky režisér Michael Haneke dnes už druhýkrát získal hlavnú cenu Zlatá palma na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a dostal ju za film Amour (Láska) o starších manželoch, ktorí sa zmierujú s neodvratnou, no nemenej tragickou cestou k smrti.

Haneke (70) sa tak pripojil k elitnej skupine dvojnásobných víťazov a držiteľov prestížnej Zlatej palmy na najväčšom filmovom festivale na svete. Režisér už v roku 2009 získal vo francúzskom Cannes hlavnú cenu za film Biela stuha. V silnom filme rakúskeho režiséra o láske a smrti Amour sú hviezdami dve francúzske herecké ikony - 85-ročná Emmanuelle Riva a 81-ročný Jean-Luis Trintignant - stvárňujú starší manželský pár, ktorý sa zmieruje so zhoršujúcim sa zdravím manželky.


Režisér Haneke povedal, že film nakrútil, lebo "vo vlastnej rodine som zažil niečo podobné, čo sa ma dotklo". Mnohí diváci boli prekvapení ľudskosťou tejto snímky, ktorá pramenila z majstrovsky zvládnutej filmovej práce. Festivalová porota udelila druhé miesto, Veľkú cenu (Grand Prix), talianskemu satirickému dielu Reality režiséra Mattea Garroneho o neapolskom obchodníkovi s rybami, posadnutom televíznymi reality šou.


Tretie miesto, Cenu poroty, získala komédia britského režiséra Kena Loacha Angel's Share (Anjelská daň) o degustátorovi whiskey. Loach povedal, že cena za tento film o zápase skupiny nezamestnaných mladých ľudí z Glasgowa dokázala, že "film nie je len zábava. Ukazuje nám, kto sme".
Carlos Reygadas bol vyhlásený za najlepšieho režiséra za surrealisticky zafarbený príbeh o mexickej rodine Post Tenebras Lux.


Ceny za herecký výkon udelili viacerým hercom: Dánovi Madsovi Mikkelsenovi za film The Hunt (Lov) za stvárnenie muža, odstrkovaného obyvateľmi v jeho malom mestečku, keďže bol obvinený zo sexuálneho zneužívania dieťaťa; a tiež herečkám Cristine Flutur a Cosmine Stratan za rumunský film Beyond the Hills (Za kopcami). Dráma režiséra Cristiana Mungia o láske a viere v odľahlom rumunskom kláštore získala aj cenu za najlepší scenár. Film amerického režiséra Benha Zeitliho s názvom Beasts of the Southern Wild dostal ocenenie Zlatá kamera za najlepší prvý film. V poradí 65. ročník prestížneho filmového festivalu v letovisku Cannes na Francúzskej riviére sa končí dnes.


Víťazov tohtoročných cien vyberala medzinárodná porota pod vedením talianskeho filmára Nanniho Morettiho a jej členmi boli okrem iných herci Ewan McGregor a Diane Kruger, režisér Alexander Payne či módny návrhár Jean-Paul Gaultier.
Dvanásťdňový festival bol plný lesku a elegancie, o čo sa postarali napríklad hollywoodske hviezdy Brad Pitt, Nicole Kidman, Robert Pattinson a Kristen Stewart, ktorí sa objavili na striebornom plátne aj na červenom koberci.
Vo filmoch na festivale však prevládali ťažké a závažné témy, dokonca aj Francúzsku riviéru sužoval niekoľko dní dážď a chlad, netypický pre toto obdobie roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok