Poslanci rokovali o etickom kódexe, Remišová ho kritizuje

TA3 SITA
10.9.2018 13:27

Poslanecké grémium rokovalo o pracovnej verzii Etického kódexu poslanca NR SR, o definitívnom znení by sa malo hlasovať na októbrovej schôdzi. Predseda parlamentu Andrej Danko už v auguste povedal, že chce, aby parlament na jeseň schválil Etický kódex pre poslancov. Líderka OĽaNO kódex v takejto forme považuje za zbytočný.

Poslanci rokovali o etickom kódexe, Remišová ho kritizuje
SITA/Branislav Bibel

Pre slovenský, český a rakúsky parlament?

Išlo by o etický kódex, ktorý by platil rámcovo pre slovenský, český a rakúsky parlament. Etický kódex bude prijatý ako norma. Upravoval by všetko, čo nie je v Rokovacom poriadku NR SR. „Napríklad elementárna slušnosť, oblečenie, komunikácia, lobizmus,“ konštatoval predseda NR SR s tým, že kancelár parlamentu komunikuje s rakúskym a českým partnerom.

„Vzorom nám je aj kódex Knessetu, ktorý upravuje vzťahy poslancov alebo lobizmus. Na jeseň urobíme draft etického kódexu, ktorý by možno v čase stého výročia vzniku Československa bol prijatý a platil by pre slovenský, český a rakúsky parlament. Každý štát by si ho následne implementoval,“ vyhlásil Danko.

Prehnane rieši správanie poslanca v pléne

Etický kódex poslanca parlamentu, ktorý navrhuje Danko, je podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej rovnako zbytočný návrh, ako jeho snaha obmedziť plagátiky v rokovacej sále alebo boj proti horalkám. Ako povedala, na rozdiel od podobných dokumentov v iných krajinách, návrh nerieši žiadnu zo zásadných otázok, s ktorými môžu mať problém poslanci parlamentu.

„Chýba úprava a definícia konfliktu záujmov, etický kódex takisto nerieši ani styk poslancov s rôznymi lobistami. Navyše Slovensko nemá prijatý zákon o lobingu, na čo hnutie Obyčajní ľudia a nezvislé osobnosti dlhodobo upozorňuje,“ zdôraznila Remišová. Z toho dôvodu sa podľa nej stáva, že sa do zákonov na poslednú chvíľu dostávajú rôzne pozmeňujúce návrhy a nepriame novely, ktoré vyhovujú rôznym záujmovým skupinám. Typickým príkladom bola podľa Remišovej nepriama novela, keď poslanec za Smer Maroš Kondrót do zákona o podomovom predaji a predaji na diaľku vložil na poslednú chvíľu nový článok, ktorým sa menil zákon o investičnej pomoci tak, že projekty s investičnými nákladmi nad 200 miliónov eur už nemusela schvaľovať vláda, ale iba minister. „Jediná spoločnosť, ktorá využila tento pozmeňujúci návrh a žiadala obrovskú investičnú pomoc, bolo Duslo Šaľa Andreja Babiša,“ konštatovala.

Etický kódex takisto podľa Remišovej kladie prehnaný dôraz na správanie poslanca v rokovacej sále. „No v iných krajinách etické kódexy upravujú správanie poslancov vo všetkých aspektoch ich verejného života, keďže sú to ústavní činitelia a mali by dôstojne reprezentovať občanov. Samotná slušnosť nestačí a už vôbec nie len počas rokovania parlamentu. Chýba akýkoľvek dôraz na čestnosť, protikorupčné správanie a konanie výlučne vo verejnom záujme,“ upozornila predsedníčka klubu OĽaNO. Návrhy Andreja Danka a SNS vo všeobecnosti sú podľa Remišovej len prázdnym marketingom bez reálneho úžitku. „Etický kódex, ktorý by zlepšoval politickú kultúru poslancov, by sme privítali. No tento formálny a bezobsažný návrh ľuďom žiadne zlepšenie neprinesie,“ dodala.

Zasadať budú i počas pondelkov

Grémium tiež rokovalo o septembrovej schôdzi NR SR, ktorá sa začne v utorok 11. septembra. Na úvod 34. schôdze zloží sľub nový poslanec za Most-Híd Štefan Vavrek, ktorý nahradí Editu Pfundtner. Tá bola vládou vymenovaná za štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti. S touto zmenou budú spojené aj zmeny v zložení výborov, stálych delegácií, voľba overovateľa a voľba predsedu skupiny priateľstva.

Poslanci budú rokovať na 34. schôdzi o 93 bodoch. Očakávaný je najmä zákon o politických stranách. Na septembrovej schôdzi poslanci majú voliť dvoch členov Správnej rady Ústavu pamäti národa. Na pondelkovom grémiu sa poslanci dohodli, že parlament bude v septembri zasadať aj v pondelky, avšak v tieto mimoriadne dni nebudú poslanci hlasovať. O zastropovaní dôchodku budú zákonodarcovia rokovať na konci septembrovej schôdze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok