Merkelová vyzvala Macedóncov, aby hlasovali za vstup do EÚ a NATO

TA3 TASR
8.9.2018 16:38

Nemecká kancelárka navštívila Macedónsko. Angela Merkelová vyzvala obyvateľov aby v blížiacom sa referende hlasovali za zmenu názvu štátu, členstvo v Európskej Únii a Severoatlantickej aliancii. Stretla sa aj s macedónskym premiérom Zoranom Zaevom.

Chcú ukončiť konflikt

V Macedónsku sa 30. septembra uskutoční referendum o tom, či sa súčasný oficiálny názov krajiny (Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko) zmení na Republiku Severné Macedónsko.

Cieľom dohody je ukončiť konflikt medzi Aténami a Skopje ohľadom názvu Macedónsko, ktorý sa už ťahá 27 rokov.
Hlasovanie je "historickou príležitosťou," uviedla Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s macedónskym premiérom Zoranom Zaevom, ktorý sa na novom názve dohodol s Gréckom v júni.

Dohodu schvália občania

Zmena názvu, ktorá si v prípade schválenia vyžiada aj novelizáciu ústavy, je podmienkou, ktorú si stanovili Atény, aby odblokovali úsilie svojho suseda o vstup do NATO a EÚ. Zaev presadzuje zmenu názvu krajiny proti silnej opozícii.

Merkelová prišla do Skopje v sobotu - na macedónsky deň nezávislosti pripomínajúci výročie referenda v roku 1991, v ktorom Macedónčania rozhodli, že sa krajina odtrhne od bývalej Juhoslávie. Pred Merkelovou Macedónsko navštívil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok a v piatok rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Dohodu o zmene názvu Macedónska musia schváliť občania Macedónska v referende, ale aj poslanci gréckeho parlamentu. Ak Macedónčania dohodu v plebiscite odmietnu, budú nasledovať predčasné voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok