Svet si dnes pripomína jednu z najodvážnejších vojenských operácií

TA3, TASR
27.5.2012 08:59

Česko, Slovensko a v podstate celý svet si dnes pripomína jednu z najodvážnejších a zároveň najkontroverznejších vojenských operácií všetkých čias. Jej hlavnými aktérmi boli de facto iba dvaja ľudia - český a slovenský vojak. Obom sa podarilo presne pred 70 rokmi zlikvidovať obávaného ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Aj keď český národ za atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha z 27. mája 1942 zaplatil krvavú daň v podobe stoviek mŕtvych a vyvraždených Lidíc a Ležákov, akcia mala mimoriadny politický význam. Podľa riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviča bola signálom, že si veľmoci uvedomujú svoj omyl pri podpise Mníchovskej zmluvy. "Bol to nôž do srdca Tretej ríše. To, čo títo vojaci a vlastenci urobili, je obdivuhodné," povedal na adresu Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, ktorí akciu s názvom Anthropoid 27. mája 1942 realizovali.


Dodáva, že aj vďaka obetiam, ktoré český národ v súvislosti s týmto atentátom priniesol, neboli po vojne žiadne pochybnosti o tom, že by sa Československo malo obnoviť vo svojich pôvodných hraniciach. "Cieľom akcie bola likvidácia Heydricha, ktorý bol de facto tretím mužom Tretej ríše po Hitlerovi a Himmlerovi," upozorňuje. Podľa Čaploviča je škoda, že Slovensko si okrúhle výročie tohto atentátu nepripomína výraznejšie. "V Žiline máme výsadkový pluk, ktorý nesie meno rotmajstra, antifašistu a vlastenca Jozefa Gabčíka," pripomenul Čaplovič slovenský pôvod jedného z výsadkárov.
"Mocnosti, ktoré bojovali proti nacistickému Nemecku, oduznali Mníchov, odčinili to, o čo sa pričinili v roku 1938 a uznali hranice Československa spred mníchovského obdobia. Z tohto pohľadu vysoké obete neboli márne, vyvolali veľký ohlas po celom svete," uzavrel Čaplovič.


Podľa informácií Českého rozhlasu sa dnes v Prahe - Libni koná spomienková akcia venovaná 70. výročiu atentátu českých parašutistov na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Atentát pripomínajú i ďalšie akcie v Prahe. Dvojdňový spomienkový cyklus venovaný Jozefovi Gabčíkovi a Janovi Kubišovi, hrdinom operácie Anthropoid, nesie názov Muži odplaty. Praha-8 v spolupráci s vojensko-historickými inštitúciami ponúka pestrý program pre pamätníkov a neskôr narodených, poznamenáva Český rozhlas.


Návštevníci sa dozvedia, ako fungoval britský výcvikový tábor, ktorým Gabčík i Kubiš prešli. Súčasťou programu je aj ukážka obsluhy dobových zbraní.
Hlavný bod programu si organizátori nechali až nadnes, na deň 70. výročia atentátu, keď je v sadoch naplánované odohratie komentovanej rekonštrukcie útoku oboch parašutistov.
Dnešné výročie atentátu si Pražania môžu pripomenúť i na ďalších miestach metropoly. Milovníci historických vozidiel by nemali zmeškať konvoj vojenských historických klubov, kopírujúci trasu Heydrichovej poslednej cesty, upozorňuje Český rozhlas.
Účastníci položia kvety k pamätníku parašutistov a českého odboja na mieste atentátu v Kobylisiach a pri kostole sv. Cyrila a Metoda na Rasslovej ulici, kde pri prestrelke s okupantmi Gabčík, Kubiš a ďalší členovia odboja prišli o život.


Poprední predstavitelia štátu, vrátane šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga a ministra obrany Alexandra Vondru, otvoria dnes dlho očakávanú výstavu s názvom Atentát na Heydricha - 70 príbehov Pamäti národa. Výstava nepopisuje len samotnú operáciu Anthropoid, ale tiež udalosti, ktoré nasledovali: vyvraždenie Lidíc a Ležákov a popravy na Kobyliskej strelnici. Expozícia je umiestnená do drevenej stavby na Karlovom námestí, pripomínajúcej koncentračný tábor.
Svojich prvých návštevníkov víta dnes aj výstava Protektor smrti, ktorá sa sčasti rozkladá v spodnej časti Václavského námestia a sčasti vo Valdštejnskej záhrade, priblížil Český rozhlas na svojej internetovej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok