Stretli sa európski biskupi, Pellegrini im pripomenul ochranu manželstva

TA3 TASR
6.9.2018 16:04

Voľba ústavných sudcov podľa premiéra Petra Pellegriniho ovplyvní ochranu hodnôt a náboženskej slobody na Slovensku v najbližšom období. Ako povedal pred biskupmi strednej a východnej Európy v Bratislave, ide o vážnu voľbu.

Stretli sa európski biskupi, Pellegrini im pripomenul ochranu manželstva
SITA/Branislav Bibel

Vážia si činnosť cirkví

Vláda sa podľa premiéra snaží rozvíjať dobré vzťahy s cirkvami. „Vážime si výchovnú, sociálnu i pastoračnú činnosť, ktorú cirkvi konajú,“ povedal. Pripomenul tiež prijatie ústavnej ochrany manželstva ako zväzku muža a ženy, rovnako aj odmietavé stanovisko vlády k Istanbulskému dohovoru. Preto nerozumie kritike niektorých skupín.

Pellegrini hovoril aj o význame pravdy. Biskupom pripomenul inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa 21. augusta 1968. „V normalizácii sa prekrútila pravda naruby. Hovorilo sa nie o agresii, ale o internacionálnej pomoci. Nesmela sa hovoriť pravda. Bolo to obdobie ateizmu a náboženskej neslobody,“ konštatoval.

Jedenásť zástupcov biskupských konferencií

Biskupi strednej a východnej Európy sa stretli v Bratislave. Do hlavného mesta prišli na pozvanie predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského. Medzi zástupcami sú piati kardináli, viacerí arcibiskupi a biskupi, predstavitelia Rady európskych biskupských konferencií a hostia. Debatovať mali na tému Pravda a kultúra života.

Stretnutie nadväzovalo na tri podobné podujatia z minulosti, dve sa konali v Bratislave a jedna v Budapešti. Pricestovali naň zástupcovia zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Česka, Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Talianska a Chorvátska. Nechýbali kardináli Péter Erdő (prímas, Maďarsko), Vinko Puljič (arcibiskup, Bosna a Hercegovina), Angelo Bagnasco (arcibiskup Janova, predseda Rady európskych biskupských konferencií - CCEE), Dominik Duka (pražský arcibiskup) a Josip Bozanič (arcibiskup Záhrebu). Očakávala sa aj účasť generálneho sekretára CCEE Duarte Da Cunha a vicesekretára Martina Michalíčka. Katolícku cirkev na Slovensku zastupoval bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok