Dlh by sa mohol znižovať rýchlejšie, stále je v sankčnom pásme

TA3 SITA
3.9.2018 15:30

Konsolidácia verejných financií by mohla na Slovensku postupovať rýchlejšie, konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Hoci klesá v pomere k HDP už štyri roky, stále sa však nachádza v sankčných pásmach dlhovej brzdy.

Konsolidácia verejných financií by mohla na Slovensku postupovať rýchlejšie. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v Správe o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a pravidiel rozpočtovej transparentnosti za rok 2017. Podľa údajov Eurostatu hrubý dlh verejnej správy na Slovensku dosiahol na konci roka 2017 úroveň 50,9 % hrubého domáceho produktu a napriek pokračujúcemu znižovaniu sa nachádzal v prvom sankčnom pásme dlhovej brzdy. Vláda aktuálne plánuje dlh zo sankčných pásiem dostať až v roku 2019, kedy by mal klesnúť na 46,5 % HDP.

„RRZ konštatuje, že pretrvávajúci priaznivý ekonomický vývoj a jeho dodatočné vplyvy na rozpočet vytvárajú podmienky pre rýchlejšie znižovanie podielu dlhu na HDP tak, aby klesol pod úroveň sankčných pásiem už v roku 2018,“ uvádza sa v správe rozpočtovej rady. K nevyužitiu možností rýchlejšej konsolidácie a odkladu zníženia úrovne dlhu mimo sankčných pásiem prispieva podľa rady aj nízka záväznosť trojročného rozpočtu, ktorá umožňuje presúvanie rozpočtových cieľov v oblasti salda verejnej správy do neskorších rokov. Pôvodný vládny plán totiž hovori o dosiahnutí strednodobého rozpočtového cieľa, teda štrukturálneho deficitu do výšky 0,5 % HDP, do roku 2017. V roku 2016 bol však tento termín posunutý o dva roky.

Rozpočtová rada však na druhej strane pozitívne hodnotí, že napriek pomalšiemu tempu verejný dlh klesá už štvrtý rok v poradí. V roku 2017 navyše oproti predchádzajúcim rokom prispelo k zníženiu dlhu aj saldo hospodárenia verejnej správy bez jednorazových vplyvov. To sa následne odrazilo aj na zlepšení čistého bohatstva Slovenska. Naopak, kriticky rada konštatuje, že stále neboli zavedené výdavkové limity, aj keď to predpokladá ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Vláda však deklarovala zámer testovať výdavkové stropy v rámci nastavenia aj monitorovania plnenia rozpočtu v roku 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok