Žiaci sa vrátili do škôl. Máme to v rukách len spolovice, tvrdí premiér

TA3 TASR
3.9.2018 09:38

Brány základných a stredných škôl sa po letných prázdninách v pondelok opäť otvorili. Do lavíc zasadlo asi 684.000 žiakov, z toho 56.700 prváčikov. Pri začiatku školského roka bol aj premiér, ktorý má odkaz pre starostov a primátorov miest.

Premiér v Slovenskom Grobe

Starostovia obcí a primátori miest by si mali uvedomiť, že školstvo je len spolovice v rukách štátu a vlády a druhú polovicu majú na starosti oni z vlastných rozpočtov, uviedol predseda vlády Peter Pellegrini počas otvorenia školského roka na Základnej škole s materskou školou v obci Slovenský Grob (okres Pezinok).

Slovenský Grob je podľa premiéra jednou z obcí v okolí hlavného mesta, kde dochádza k nárastu počtu obyvateľov a k nárastu počtu detí. "Je tu starosta, ktorý vie reagovať na tento vývoj a uvedomuje si, že obec musí investovať popri infraštruktúre aj do školstva. Vďaka aktivite obecného zastupiteľstva sa podarilo urobiť prístavbu základnej školy, rozšíriť počty tried, pretože v opačnom prípade by škola nezvládla počty detí, ktoré tu sú," povedal Pellegrini.

Do lavíc zasadlo asi 684-tisíc žiakov

Starostovia podľa premiéra musia dávať pozor na to, aby mali nielen dostatočné kapacity v základných školách, ale aby vytvárali dostatok miesta už aj v materských školách. "Je dôležité, aby detičky predtým ako prídu do školy, absolvovali rok, ak nie dva, na materských školách a boli lepšie pripravené na školský život," dodal premiér. Záujmom vlády podľa jeho slov je poskytovať dodatočné finančné prostriedky pre mestá a obce, aby sa rozšírili kapacity materských škôl tak, aby bolo možné zákonne prikázať všetkým rodičom dať svoje deti minimálne do posledného ročníka materskej školy. Starosta Slovenského Grobu Štefan Gašparovič poznamenal, že obci sa podarilo k zrekonštruovanej materskej škole pristaviť ďalšie dve nové triedy, ktoré v pondelok slávnostne otvoril aj premiér. 

Premiér poznamenal, že vládny Smer-SD rokuje aj o obedoch, ktoré by mali byť pre všetkých žiakov základných škôl a deti v posledných ročníkoch materských škôl zadarmo. "Diskutujeme, či to bude od 1. januára 2019, alebo by ten nástup bol štandardne od začiatku školského roka 2019/2020," povedal premiér. 

Po letných prázdninách v pondelok zasadlo do školských lavíc približne 684.000 žiakov základných a stredných škôl. Z tohto počtu takmer 485.000 žiakov navštevuje základné školy. Školáci prekročia brány viac ako 2700 škôl. Pre viac ako 199.000 študentov sa začne vyučovanie v približne 700 stredných školách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok