Nad Londýnom sa opäť vznáša balón, vypustili ho kritici starostu

TA3 TASR
1.9.2018 13:16

Kritici londýnskeho starostu Sadiqa Khana vypustili v sobotu v priestoroch námestia Parliament Square v Londýne obrovský balón zobrazujúci ho oblečeného v žltých dvojdielnych plavkách. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

Nad Londýnom sa opäť vznáša balón, vypustili ho kritici starostu
SITA/AP

Vyzbierali vyše 50.000 libier

Balón s Khanovou štylizovanou podobizňou má výšku 8,8 metra a počas tohto víkendu sa bude voľne vznášať na Londýnom. Cieľom kampane je dosiahnuť, aby sa Khan v nasledujúcich voľbách v roku 2020 nedostal znova do úradu. Kritikom starostu Khana sa doposiaľ podarilo vyzbierať 58.000 libier (približne 65.000 eur). Na kampaň prispelo viac ako 3400 darcov.

Podľa organizátora zbierky 28-ročného Yannyho Bruera čím viac peňazí sa vyzbiera, tým viac britských miest budú môcť organizátori kampane s balónom navštíviť. Dôvodom kampane je stúpajúca zločinnosť v britskej metropole a obhajoba slobody slova.

Starosta povolil balón zobrazujúci Trumpa

Khan minulý mesiac povolil, aby v britskej metropole vypustili balón zobrazujúci amerického prezidenta Donalda Trumpa ako nahnevané dieťa práve v čase, keď bol Trump na návšteve Británie. To podľa médií rozhorčilo viacerých občanov Spojeného kráľovstva.

"Vzhľadom na to, že sa nad Londýnom mohol počas svojej návštevy Británie mohol vznášať malý Trump, tak to skúsme aj s malým Khanom, aby sme sa presvedčili, či sloboda slova platí pre každého," uviedli na svojej webovej stránke organizátori zbierky.

Žltá nie je moja obľúbená, reaguje Khan

"Ak chcú ľudia stráviť sobotu tým, že sa budú pozerať na mňa oblečeného v žltých bikinách, nech sa páči. Aj keď žltá nie je moja obľúbená farba," povedal v uplynulom týždni v súvislosti s plánovanou akciou podľa BBC londýnsky starosta.

"Za Sadiqa Khana sme videli, ako zločin vyskočil na bezprecedentnú úroveň," píše sa na crowdfundingovej stránke. "Ľudia v Londýne sa necítia v bezpečí a nie sú v bezpečí, iba v tomto roku 81 vrážd, Khan preč." V uliciach Londýna došlo v tomto roku k nárastu násilných trestných činov, ako aj k zvýšeniu počtu útokov s nožmi a zbraňami, dodala Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok