Parlament otvoril svoje brány, návštevníkov čakal bohatý program

TA3 TASR
1.9.2018 10:30

Presne 26 rokov ubehlo od prijatia Ústavy Slovenskej republiky. Pri tejto príležitosti Národná rada už tradične otvára svoje brány návštevníkom zo všetkých kútov Slovenska. Hostia sa budú môcť stretnúť so svojimi obľúbenými politikmi či spoznať zákutia parlamentu.

Bohatý program

Národná rada SR otvára v sobotu svoje brány verejnosti. Návštevníci si budú môcť pozrieť poslanecké kluby, priestory parlamentu, ktoré sú počas roka pre verejnosť neprístupné, budú sa môcť stretnúť s vedením parlamentu a ďalšími poslancami. Čaká ich tiež bohatý program, výstava, záchranné či obranné zložky, hasiči aj policajti.

Deň otvorených dverí NR SR sa koná v Deň Ústavy SR. "Kancelária Národnej rady SR pripravila bohatý program, ktorý reflektuje záujmy nielen dospelých, ale aj detí," uviedol komunikačný odbor parlamentu.

Návštevníkov čakajú historické kúsky z obdobia slovenského parlamentarizmu, výstava s názvom 75 rokov spolu a 25 rokov vedľa seba – spoločné storočie. Záujemcovia si môžu pozrieť originály písomností Klubu slovenských poslancov, ktorý od novembra 1918 fungoval pri najvyššom československom zákonodarnom orgáne Nárdnom zhromaždení v Prahe.

Ukážka zneškodnenia teroristov

Sprístupnené budú aj písomnosti Slovenskej národnej rady, ktorá musela okamžite reagovať na situáciu na Slovensku po okupácii Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Areál Národnej rady SR a Bratislavského hradu bude patriť programu, ktorý pre ľudí pripravili záchranné či obranné zložky, hasiči a policajti.

Ministerstvo obrany predstaví prototyp bojového vozidla 8x8, ukáže zbrojársku techniku. Svoje aktivity má aj ministerstvo vnútra, jeho špeciálne zložky ukážu, ako by zneškodnili teroristov, ktorí by napadli parlament.

Ľudia si budú môcť pozrieť techniku, kolónu, pancierovanú limuzínu, policajné autá či motorky. Záchranári zas budú s návštevníkmi skúšať záchranu života. Lesníci pripravili pre deti lesnú škôlku, predstavené budú aj národné plemená zvierat.

Andrej Danko privítal návštevníkov

Je jedno, či je niekto Maďar, Poliak, Rus, Američan, akú má farbu pleti a vierovyznanie, dôležitý je dobrý úmysel. O tom je aj tento deň. Takto predseda parlamentu Andrej Danko privítal návštevníkov Dňa otvorených dverí v Národnej rade SR. Všetci poslanci, ktorí sa na ňom zúčastňujú, chcú podľa neho "úprimne ukázať, ako Národná rada funguje". Nezáleží pritom, či sú z koalície, alebo opozície.

Pripomenul, že na návštevníkov čaká program, na ktorom spolupracovali rôzne štátne zložky. "Tento komplexný deň nepripomína len Deň Ústavy SR, ale aj silu a funkčnosť Slovenska," povedal. Prejav sa podľa svojich slov snažil skrátiť, pretože niektorí ľudia čakali pred bránami parlamentu v daždi. "Mrzí ma, že sme počasie nedokázali vybaviť," zavtipkoval.

V úvode dňa otvorených dverí vystúpil aj predseda českého parlamentu Radek Vondráček, ktorý sa v Bratislave zúčastňuje na Slávnostnej akadémii pri príležitosti 25. výročia vzniku SR. "Veľmi sa mi páči, akým spôsobom je poňatý tento deň otvorených dverí. My ho máme tiež, ale nemáme sprievodný program. A nemáme balóniky," povedal s úsmevom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok