Na ISS došlo k mimoriadnej situácii, začal tam unikať vzduch

TA3 TASR
30.8.2018 18:17

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici došlo v noci na štvrtok k úniku vzduchu, posádke sa však medzičasom podarilo poruchu odstrániť. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie Ruskej federálnej vesmírnej agentúry.

Na ISS došlo k mimoriadnej situácii, začal tam unikať vzduch
SITA/AP

"V noci došlo na ISS k mimoriadnej situácii, a síce k poklesu tlaku a úniku vzduchu na palube stanice. Boli prijaté opatrenia na zistenie pôvodu uvedeného úniku," uviedol šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. "Americká posádka sa zhromaždila v ruskej časti stanice a následne boli jeden po druhom uzavreté jednotlivé moduly, aby sa zistilo, čo sa stalo a kde. Výsledkom bolo, že sa problém podarilo lokalizovať," dodal Rogozin.

Problém sa napokon podarilo objaviť v kozmickej lodi Sojuz MS-09, ktorá na vesmírnej stanici zakotvila v júni tohto roku. Zapríčinila ho mikroprasklina pravdepodobne spôsobená vonkajším poškodením. To podľa Rogozina mohlo nastať v dôsledku nárazu mikrometeoritu. Posádka prasklinu provizórne zalepila.

Na palube ISS sa v súčasnosti nachádza šesť členov posádky: veliteľ Drew Feustel, letoví inžinieri Ricky Arnold a Serena Aunonová, Alexander Gerst z Európskej vesmírnej agentúry a z ruskej agentúry Oleg Artemjev a Sergej Prokopjev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok