Na Slovensku cez víkend končia halogénové žiarovky

TA3 TASR
30.8.2018 13:46

Od 1. septembra v rámci celoeurópskej snahy o prechod na LED osvetlenie dôjde na Slovensku k vyradeniu halogénových žiaroviek. Týka sa to halogénových lámp vrátane štandardných svetiel v tvare hrušky a sviečky a ide o ďalšiu fázu, ktorá nadväzuje na vyradenie halogénových reflektorov z roku 2016.

Na Slovensku cez víkend končia halogénové žiarovky
TASR

Halogénové žiarovky spotrebujú približne päťkrát viac energie ako LED svietidlá, čo znamená aj viac CO2 emisií. EÚ sa rozhodla pre zákaz halogénových svetiel v snahe znížiť uhlíkovú stopu. LED žiarovky majú v porovnaní s halogénovými až sedemnásobne dlhšiu životnosť a spotrebujú o 80 % menej energie. V praxi to znamená, že ak sa nahradí 1 halogénová 42 W žiarovka 9 W LED žiarovkou, ročne môžno ušetriť viac ako 8 eur za náklady na energiu.

LED žiarovky majú priemernú životnosť 15 rokov, vďaka čomu sú prínosom pre celú planétu ale aj peňaženku. Technologický vývoj ponúka veľkú variabilitu svetiel a dizajnov pre prispôsobenie ktorejkoľvek domácnosti. Halogénová žiarovka nie je jediným predmetom, ktorý zmizne aj v slovenských domácnostiach a nebude ani posledným.

Aké predmety zmizli zo slovenských domácností v posledných dekádach? Napríklad žhaviace žiarovky, vytáčací telefón, záznamník, fotoalbum, videorekordér, premietačka na diapozitívy, volkmen, písací stroj, disketa či dial-up modem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok