Policajti obvinili 43 členov podsvetia z miliónových podvodov

SITA
25.5.2012 11:56

Desiatky miliónov eur mali podľa nového policajného prezidenta Tibora Gašpara "vyprať" ľudia z troch zločineckých skupín. Obvinili až 43 ľudí.

Policajti obvinili 43 členov podsvetia z miliónových podvodov
SITA

Polícia obvinila 43 členov troch zločineckých skupín, ktoré sa podľa nej obohacovali daňovými podvodmi. Ako dnes informoval policajný prezident Tibor Gašpar, na prípade robili dva roky. Dvaja obvinení sú z Českej republiky. Členov skupiny obvinili zo založenia zločineckej skupiny a neodvedenia dane a poistného.

„Vrcholoví manažéri jednej zo skupín sú už obvinení z legalizácie príjmov z trestnej činnosti,“ dodal Gašpar. Obvinení podľa polície vyžadovali neoprávnené vrátenie DPH, alebo skrátili platbu dane. Podľa polície spôsobili škoda viac ako 20 miliónov eur. Vo vyšetrovacej väzbe je sedem ľudí, jeden bol už väzobne stíhaný za násilnú trestnú činnosť. Viacerým v prípade dokázania viny hrozí väzenie na päť až 12 rokov, tí, ktorí údajne aj legalizovali čierne príjmy, môžu dostať 12 až 20 rokov.

V roku 2007 podľa Gašpara vznikla prvá sieť, neskôr začali spolupracovať s dvoma skupinami – jedna je z východného Slovenska, druhá z Bratislavy. „Niektoré spoločnosti vznikli len na to, aby prebehli obchodné aktivity a pomohli zakryť koncových hráčov,“ povedal s tým, že tieto nerobili podvody s vratkou DPH. Iné firmy boli zapojené do tzv. karuselových podvodov. Viaceré firmy boli napísané na tzv. biele kone, ktoré žiadali neoprávnený odpočet DPH. V skupine pôsobili členovia na štyroch úrovniach – biele kone, ich vyhľadávači, ktorí ich vozili na daňové úrady, a ďalšie vyššie štruktúry.

Medzi komodity, s ktorými sa podľa polície páchali daňové prehrešky, patrilo napríklad investičné zlato, platina, ryža, cukor, autosúčiastky či masívne drevo. Policajti urobili aj množstvo domových prehliadok, teraz sa robí množstvo daňových kontrol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok