Nedostatok pracovnej sily je vážny, vláda chystá niekoľko opatrení

TA3 TASR SITA
28.8.2018 12:59

Pre nedostatok pracovnej sily musí Slovensko prijať v oblasti riadeného dovozu pracovnej sily niekoľko opatrení. Skrátiť by sa mali niektoré procesy pri zamestnávaní cudzincov ale firmy by mohli dostať benefit aj vtedy, ak zamestnajú Rómov.

V najbližších dvoch týždňoch majú všetky štátne orgány, ktoré majú na starosti povoľovací proces pri zamestnávaní cudzincov, predložiť balík ďalších opatrení, ktoré zjednodušia tento proces. Avizoval to premiér Peter Pellegrini po skončení rokovania o problematike riešenia nedostatku pracovnej sily.

Pellegrini chce rokovať s Úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity o tom, ako zlepšiť zamestnateľnosť Rómov na trhu práce. Situácia vo firmách je totiž kritická, pretože majú problém s nedostatkom pracovnej sily. Podľa premiéra bude potrebné nájsť nejaký motivačný systém pre firmy, ktoré budú chcieť zamestnať Rómov, a ak ich udržia v práci viac ako 12 mesiacov, firmy by podľa premiérových slov "mohli dostať nejaký benefit".

Predseda vlády dal odborárom garanciu, že vláda neprijme opatrenia, ktoré by mali zhoršiť postavenie našich zamestnancov. Cudzinci by podľa Pellegriniho mali na Slovensku pracovať za rovnakých podmienok, za akých pracujú občania Slovenska. Upozornil na to, že Slovensko je z hľadiska počtu cudzincov pracujúcich v krajine na chvoste štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, keď na Slovensku pracuje len 1 % ľudí zo zahraničia. Na Slovensku je pritom podľa neho v súčasnosti zamestnaných vyše 60 tisíc cudzincov, z ktorých polovica je z členských krajín Európskej únie a druhá polovica z krajín mimo EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok