Žatva ide do finále, uskutočňuje sa už len v niekoľkých okresoch

TA3 TASR
28.8.2018 10:31

Žatva na Slovensku ide do finále. Uviedol to Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Žatva ide do finále, uskutočňuje sa už len v niekoľkých okresoch
SITA/Martin Havran

V znamení veľkých rozdielov

"Tohtoročná žatva je v znamení veľkých regionálnych aj vnútroregionálnych rozdielov. Niektoré regióny či lokality dosiahli očakávanú úrodu a kvalitu, iné boli značne poškodené suchom. Naši poľnohospodári postupne ukončujú zberové práce. Žatva prebieha už len v niekoľkých okresoch, prevažne na východe Slovenska," priblížil Korpáš.

Kvalitatívne parametre obilnín sa podľa Korpáša líšia podľa odrôd a podľa lokality s dostatkom zrážok. Vysoké teploty od apríla do júna, ktoré boli v priemere o 5 až 7 stupňov Celzia nad normálom, spôsobili zahorenie zŕn pri obilninách. Pri sladovníckom jačmeni spôsobujú vysoké dusíkaté látky nevyhovujúcu kvalitu pre sladovne.

"V niektorých častiach Slovenska, napríklad v Šariši a Hornom Zemplíne bol celkový pokles úrody u jednotlivých druhov obilnín oproti roku 2017 od 20 do 40 %. Straty sú však len v istých oblastiach regiónov. Pokles úrody sa očakáva aj pri jesenných plodinách – kukurici, slnečnici aj cukrovej repe. Značné rozdiely sme zaznamenali medzi samotnými podnikmi aj v rámci regiónu Zvolen. Rozdiely v úrodách sú u niektorých plodín od 10 do 40 %," spresnil.

 

Sucho ovplyvnilo produkciu mlieka

Suchom je podľa neho poznačená aj živočíšna výroba. Pastva je nedostačujúca a objemového krmiva pre zimné obdobie bude tiež málo. Znížili sa denné prírastky, zvýšili sa náklady na dovoz vody pre pasúci sa dobytok na pasienky. Najviac postihnuté regióny hlásia znížené dodávky kravského mlieka od 5 do 15 %. Na Liptove hlásia v dôsledku sucha zníženú produkciu ovčieho mlieka.

"Našim poľnohospodárom robí aktuálne veľké problémy aj lesná zver. V okresoch Prievidza, Lučenec, Veľký Krtíš či Trenčín úraduje v noci najmä diviačia zver. Veľké škody robí na viacročných krmovinách a trávnych porastoch, ktoré boli na jar obnovované," upozornil. Žatevné práce podľa Korpášových slov stále pokračujú na dolnom Spiši a v okresoch Krupina, Poprad, Stará Ľubovňa, Bardejov či Michalovce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok