Turistický autobus tragicky havaroval, hlásia šestnásť mŕtvych

TA3 TASR
26.8.2018 10:37

Počet obetí nehody autobusu, ku ktorej došlo v sobotu podvečer v Bulharsku, stúpol na najmenej 16, informoval bulharský minister zdravotníctva Kiril Ananiev. Zranených je 26 osôb, pričom stav viacerých z nich je podľa lekárov kritický.

Viezol bulharských turistov

Autobus, pri ktorého nehode na diaľnici neďaleko Sofie zahynulo v sobotu podvečer 16 ľudí, prevážal bulharských turistov. Cieľom ich cesty bola návšteva kláštora, informovala televízia RTBF.

Podľa ministerstva k nehode došlo o 17.10 h SELČ neďaleko mesta Svoge vzdialeného asi 20 kilometrov severne od Sofie. Autobus zo zatiaľ nezistených príčin zišiel z kľukatej cesty, prevrátil sa a zošmykol sa asi 20 metrov po zráze na nižšie položenú vozovku. Predtým však ešte nabúral do štyroch osobných áut, dodala polícia. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva potvrdila počty obetí a zranených.

bulgaria-bus-crash-79249-3e40f197aafa4c9e8769b351c68daef1_7f000001-bb29-f806.jpg

Slováci by nemali byť medzi obeťami

Na miesto nehody bolo vyslaných vyše 20 sanitiek. Väčšinu zranených previezli do viacerých nemocníc v Sofii. Bulharský prezident Rumen Radev v dôsledku tragickej nehody zrušil svoj naplánovaný program a premiér Bojko Borisov oznámil, že 27. august bude v Bulharsku dňom štátneho smútku za obete nešťastia.

Medzi obeťami a zranenými by nemali byť slovenskí občania. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček. Odvolal sa pri tom na vyjadrenie konzulky veľvyslanectva SR v Sofii, ktorá komunikovala s bulharským ministerstvom vnútra.

Bulharsko je považnované za najchudobnejší štát EÚ so zle udržiavanými cestami, po ktorých jazdia zastarané vozidlá. Pri dopravných nehodách v Bulharsku ročne zomrie v priemere asi tisíc ľudí. Posledná závažná nehoda autobusu sa v Bulharsku odohrala v apríli - na diaľnici pri Sofii vtedy zahynulo šesť ľudí a ďalších asi 20 bolo zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok