Harabin sudcom napísal, koho sa chystá voliť do súdnej rady

SITA
24.5.2012 22:31

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin poslal sudcom list, v ktorom im prezradil, koho bude voliť za členov súdnej rady.

Harabin sudcom napísal, koho sa chystá voliť do súdnej rady
SITA

"Určite nemám problém verejne napísať, že budem krúžkovať napríklad jedného z najlepších a najskúsenejších sudcov na trestné právo s federálnymi skúsenosťami – Igora Burgera," uvádza sa v liste. Harabinovu dôveru má aj exministerka spravodlivosti Viera Petríková či prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska.

Sudcovia budú môcť podľa Harabina vo voľbách rozhodnúť, akým smerom sa bude uberať slovenské súdnictvo. Jednou z ciest je pre predsedu najvyššieho súdu garancia nezávislosti súdnictva a materiálneho zabezpečenia sudcov. Na druhej strane je podľa Harabina cesta podriadenosti politickému tlaku. "Nebudem opakovať nespochybniteľné skutočnosti, keď nám za drukovania a podpory niektorých z nás znižovali politici platy, keď ministri spravodlivosti robili tlačové konferencie k rozhodnutiam sudcov v prípadoch, ktoré vôbec nepoznali, verejne oznamovali podania disciplinárnych návrhov na sudcov," píše v liste.

Harabin v liste akcentuje, že každý zo sudcov má slobodné právo sa rozhodnúť, vyjadriť svoj názor a nemusí sa pri voľbe ničoho báť. "Nikto nám nemôže diktovať, ale máme právo verejne povedať svoj názor. Jedinou hrozbou pre nezávislé súdnictvo sú servilní karieristi, ktorí sa zapredali záujmovým skupinám a spolkom za vidinu funkcií," myslí si Harabin. Tlačový a informačný odbor NS SR napísal, že Harabin zámerne uviedol viac mien, aby nebolo možné vysvetľovať jeho aktivitu ako kampaň, alebo nátlak.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) Harabinovu aktivitu interpretuje ako dôkaz toho, že je stále viac politik ako sudca. "Problém je, že zabúda, že je predsedom najvyššieho súdu a takéto odkazy - koho si v súdnej rade praje - pár dní pred voľbami, sú prinajmenšom nemiestne," napísala s dodatkom, že sudcovia by si mali byť schopní vybrať aj bez odkazov "zhora".

Osem nových členov rady budú sudcovia vyberať zo svojho stredu hlasovaním 29. mája. Všetci sudcovia budú v jednom volebnom obvode na celom území SR v tajných voľbách voliť všetkých ôsmich členov súdnej rady. Ústavný súd SR totiž pozastavil ustanovenia novely zákona o sudcoch, ktorá mala zaviesť do volieb regionálny princíp, teda osem jednomandátových volebných obvodov podľa krajov. To by znamenalo, že sudcovia by si v každom kraji volili po jednom zástupcovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok