Sagan bude štartovať na Vuelte, chce sa pripraviť na zisk titulu

TA3 SITA
24.8.2018 11:00

Peter Sagan sa po troch rokoch vracia na Vueltu. Španielsku Grand Tour si vybral preto, aby sa čo najlepšie pripravil na jednu z najväčších výziev v kariére – zisk štvrtého titulu majstra sveta.

Štart už v sobotu

Slovenský cyklista Peter Sagan sa štvrtýkrát v kariére predstaví na tradičnej španielskej Grand Tour Vuelta a Espaňa, ktorá odštartuje už v sobotu v andalúzskej Málage. Predchádzajúce tri účasti premenil na zisk štyroch etapových prvenstiev, ale iba raz prišiel do cieľa v Madride. Trojtýždňové preteky berie ako prípravu pred majstrovstvami sveta v rakúskom Innsbrucku, kde bude na náročnej kopcovitej trati obhajovať dúhový dres.

"Na Vueltu mám lepšie aj horšie spomienky. Chcel by som odjazdiť dobré preteky, ale uvidíme, čo sa stane, pretože stále nie som stopercentne fit," povedal Sagan v rozhovore pre web Cycling News. Žilinský rodák si doliečuje zranenia po páde v 17. etape Tour de France, ktoré ho limitovali pri nedávnych štartoch na majstrovstvách Európy v Glasgowe a tiež na klasike v Hamburgu.

V Španielsku chce však podľa vlastných slov vyhrať minimálne jednu etapu. Program 73. ročníka mu nahráva hneď v úvode, pretože záver 2. etapy s cieľom v Caminito del Rey sa nachádza v krátkom stúpaní, ktoré by malo jazdcovi tímu Bora-Hansgrohe vyhovovať. V itinerári je však pripravených viacero klasikárskych profilov, na ktorých môže Sagan uspieť.

Iný program prípravy

Trojnásobný majster sveta zažil najúspešnejšiu Vueltu hneď pri svojej premiérovej účasti. V roku 2011 vyhral tri etapy vrátane poslednej v Madride. V edícii 2014 si pripísal iba jedno tretie miesto a pre zdravotné problémy odstúpil po 14 dňoch. O rok neskôr absolvoval len osem etáp, pretože sa zrazil so sprievodnou motorkou a ešte pred prvým voľným dňom zamieril domov. Napriek krátkemu pôsobeniu na španielskych cestách si vtedy pripísal jedno etapové prvenstvo.

V rokoch 2016 a 2017 si Sagan zvolil iný program prípravy pred majstrovstvami sveta, keď absolvoval jednodňové podujatia v kanadských mestách Québec a Montreal. Po krátkej odmlke sa však vracia na Pyrenejský polostrov, aby nabral potrebnú kondíciu pred septembrovými MS. "Je to pre mňa viac ako tréning. Stále nie som stopercentný pripravený a mám so sebou aj maséra a fyzioterapeuta. Myslím si, že zo dňa na deň to bude lepšie a dúfam, že s pribúdajúcimi kilometrami budem silnejší," dodal 28-ročný Slovák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok