Vydali školskú príručku o homosexualite, o využití rozhodnú riaditelia

TA3 TASR
24.8.2018 09:56

Odbornú príručku Dve/Dvaja si môže verejnosť opäť bezplatne objednať. Knihu vydal Inštitút ľudských práv v rámci projektu Vzdelávaním proti homofóbii, informovanosťou k tolerancii. Informoval o tom riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Vydali školskú príručku o homosexualite, o využití rozhodnú riaditelia
SITA/AP (ilu foto)

Podpora výchovy k tolerancii

"Celý náklad bol pred piatimi rokmi rozobraný v priebehu niekoľkých mesiacov. Máme celý zoznam škôl, ale aj jednotlivcov, ktorým sa už tlačené exempláre neušli. Sme preto radi, že sa nám podarilo získať prostriedky od individuálnych darcov a dotlačili sme ďalších 3000 kusov," uviedla Alena Krempaská z IĽP, ktorá je aj spoluautorkou publikácie.

"Našou snahou je podpora neformálneho vzdelávania a výchovy mladých ľudí k tolerancii menšinových skupín. Cieľom je zvýšenie povedomia o existencii LGBTI ľudí a snaha o odbúravanie predsudkov a stereotypov vedúcich k strachu, alebo dokonca nenávistným prejavom a homofóbii," povedal Weisenbacher.

Vysvetľuje základné pojmy

Publikácia sa v šiestich kapitolách a na 80 stranách snaží vysvetliť základné pojmy používané v súvislosti s homosexualitou jazykom zrozumiteľným pre mládež. Uvádza čitateľa do kontextu menšinových práv v súčasnosti i minulosti a porovnáva uplatňovanie a dodržiavanie práv LGBTI ľudí v rôznych krajinách sveta.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR uviedlo, že nevydalo odporúčaciu doložku a ani nebola predložená žiadosť o jej vydanie k predmetnej publikácii. "Jej možné využívanie vo výchovno-vzdelávacom procese zostáva v kompetencii riaditeľa školy, ktorý zodpovedá za dodržiavanie štátneho a školského vzdelávacieho programu a úroveň vzdelávania," dodalo MŠVVaŠ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok