Vláda chce zvýšiť daň z príjmu právnickým osobám na 23 %

SITA, TA3
24.5.2012 20:56

Kabinet Roberta Fica plánuje zvýšiť daň z príjmu právnických osôb a rovnako chce zvýšiť sadzbu dane aj v prípade fyzických osôb, ale len tých, ktorých príjem prekročí stanovenú hranicu.

Vláda chce zvýšiť daň z príjmu právnickým osobám na 23 %
SITA

Právnické osoby ako aj fyzické osoby s nadštandardným príjmom zaplatia vyššie dane. Vláda Roberta Fica totiž plánuje zvýšiť sadzbu dane z príjmov pre firmy zo súčasných 19 % na jednotných 23 %. Rovnako chce kabinet podľa vyjadrení premiéra Roberta Fica zvýšiť daň z príjmov fyzických osôb, avšak len nad určitú sumu príjmu. Konkrétnu výšku príjmu, od ktorej budú fyzické osoby platiť vyššiu daň, ako aj sadzbu dane, premiér dnes na tlačovej besede po rokovaní Rady solidarity a rozvoja nekonkretizoval. "Navrhujeme to všetko ako systém," povedal Fico s tým, že vláda zavádza progresivitu pre bohatých.

Aj po dnešnom, v poradí už treťom rokovaní Rady solidarity a rozvoja, zostali niektoré otvorené otázky. Podľa premiéra Roberta Fica bude rada ešte rokovať aj o otázke zvýšenia odvodových stropov ako aj zdanenia dividend fyzických osôb. Rovnako chcú členovia rady podľa Fica predložiť aj vlastné návrhy konsolidačných opatrení. Rovnako je stále otvorená aj konkrétna podoba reformy penzijného systému. V hre sú pritom tri alternatívy prerozdelenia odvodov v prospech Sociálnej poisťovne, pričom dve alternatívy počítajú aj s možnosťou, aby sa sporitelia mohli dobrovoľne pripoistiť. Rozdiel medzi týmito dvoma možnosťami je pritom podľa premiéra Roberta Fica len vo výške percenta pripoistenia. "Budeme definitívne hovoriť o rozhodnutí v utorok," povedal premiér.

Z už ohláseného zámeru vlády zvýšiť daň z príjmov právnických osôb na 23 % by mal štát do rozpočtu získať podľa ministra financií Petra Kažimíra dodatočných 366 mil. eur. Podľa ministra financií bude rezort ešte uvažovať o skoršom zvýšení spotrebnej dane z tabaku, ktoré by sa mohlo presunúť z budúcoročného marca na záver tohto roka. Rovnako by do konca roka mohlo ministerstvo pripraviť aj nový systém zdanenia nehnuteľností. V hre je aj registračná daň pre luxusné automobily. Už budúci týždeň by sa vláda mala podľa slov premiéra Roberta Fica zaoberať napríklad aj konkrétnymi opatreniami na znižovanie daňových únikov.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pracuje v týchto dňoch aj na opatreniach týkajúcich sa postavenia živnostníkov. Podľa premiéra Roberta Fica bude zástupcom živnostníkov konkrétny návrh predložený už počas víkendu, pričom v pondelok by malo byť spoločné rokovanie.

K zámerom vlády zrušiť rovnú daň sa po rokovaní rady kriticky vyjadril šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. "Samozrejme, že rešpektujeme ten silný politický mandát, ktorý vláda má na takéto opatrenie. My však s tým prirodzene súhlasiť nemôžeme," povedal po rokovaní rady Machunka. Dodal pritom, že zvýšenie progresivity trestá úspešných a zamestnávatelia s tým nesúhlasia. Rovnako je podľa neho chybným krokom aj prípadné zdanenie dividend, pretože tí, ktorých by sa to malo dotknúť, nebudú platiť nič, a to pre optimalizáciu svojej daňovej povinnosti.

Premiér Robert Fico už skôr avizoval, že práve z rokovaní Rady solidarity a rozvoja by mali vzísť návrhy opatrení, ktoré povedú k zníženiu deficitu verejných financií v roku 2013 pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Vláda chce podľa premiéra získať na rokovaniach rady podporu sociálnych partnerov pre opatrenia na ozdravenie verejných financií. "Tam kde sa nedohodneme, vláda rozhodne a predloží také návrhy, ktoré bude považovať za správne," konštatoval v pondelok Fico.

Väčšia záťaž pre banky a firmy ako aj rušenie rovnej dane. O výsledkoch rokovania Rady pre solidaritu sme sa rozprávali s Vladimírom Balážom z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok