Alláhu akbar, kričal muž vo Francúzsku. Zabil matku i sestru

TA3 ČTK TASR
23.8.2018 11:14

Vlastnú matku a sestru mal zabiť nožom muž vo francúzskom meste Trappes, ktoré leží neďaleko Paríža. Podľa medializovaných informácií potom hrozil policajtom a kričal Alláhu akbar, teda "Boh je veľký" v arabčine. Polícia oznámila, že muža zneškodnila. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Extrémistická organizácia Islamský štát sa prihlásila k útoku nožom, ktorý si na predmestí Paríža vyžiadal dvoch mŕtvych a jedného vážne zraneného. Informovala o tom agentúra Amák blízka IS s tým, že útok v meste Trappes, ktoré je súčasťou parížskej aglomerácie, vykonal "bojovník Islamského štátu". Toto tvrdenie však nepodložila žiadnymi dôkazmi.

Podľa francúzskej televízie BFM-TV muž počas útoku vykrikoval arabskú frázu Alláhu akbar (Boh je veľký).
Denník Le Parisien uviedol, že páchateľom bol 35-ročný Kamel S. Obeťami útoku sú jeho vlastná sestra a matka. Minister vnútra Gérard Collomb uviedol, že útočník trpel vážnymi psychickými problémami, a že prokuratúra nevyšetruje udalosť ako teroristický útok. Podľa francúzskych médií sa vyšetrovatelia prikláňajú skôr k verzii, že mohlo ísť o rodinný spor.

K útoku došlo dopoludnia v meste Trappes, ktoré je súčasťou parížskej aglomerácie. Podľa denníka Le Parisien páchateľ vyzbrojený niekoľkými nožmi najskôr okolo 09.30 h napadol na ulici svoju sestru. Následne sa ukryl v dome svojej matky. Keď z neho neskôr vyšiel s nožom v ruke, policajti ho zastrelili. V dome neskôr objavili mŕtve telo matky, ktorú predtým taktiež usmrtil. Tretia zranená osoba, ktorú previezli vo vážnom stave do nemocnice, nie je s páchateľom v príbuzenskom vzťahu.

Minister vnútra Gérard Collomb ocenil rýchly zásah bezpečnostných síl a prisľúbil objasnenie okolností celej tragédie.
Podľa BFM-TV sa útočník narodil v roku 1982. Pred dvoma rokmi ho odsúdili za prejavovanie sympatií k terorizmu.
Trappes má okolo 30.000 obyvateľov a patrí medzi chudobné oblasti departementu Yvelines. Polovica z miestnych obyvateľov má menej ako 25 rokov a miera nezamestnanosti tam dosahuje takmer 20 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok