Detská Univerzita Komenského uzavrela ročník slávnostnou promóciou

TA3 TASR
22.8.2018 16:42

Aj tento rok prilákala Detská Univerzita Komenského stovky malých študentov, ktorým prežiť leto nad knihami nerobí žiadny problém. Má tak úspešne za sebou už 16. ročník. Zvedavým študentom opäť prednášali univerzitní profesori, docenti či vedeckí pracovníci.

Rektor ich pochválil

Z 345 prihlásených chlapcov a dievčat vo veku 9 až 14 rokov si diplomy o úspešnom absolvovaní 16. ročníka DUK prevzalo 255. Deviati najlepší sa potešili aj z tabletu a notebooku. Mnohí si slávnostnú chvíľu užili v prítomnosti rodinných príslušníkov.

"Odnášate si nové poznatky, zážitky a kamarátstva z horúcoletného vzdelávania. Svoj záujem ste prejavili aj vydávaním Novín DUK, niektorí z vás nám poskytli dobré nápady," prihovoril sa malým absolventom rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.

Juraj Kukura: V septembri budú v škole o niečo múdrejší

Aj iniciátor DUK a riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura zagratuloval všetkým, ktorí sa cez prázdniny vzdelávali. "V septembri budete v škole o niečo múdrejší," dodal Kukura. "Detská univerzita vám umožňuje nazrieť do rôznych sfér a oblastí života od robotníka až po prácu politika. Týmto širokým záberom programu získavate rozhľad, ktorí vám pomôže rozhodnúť sa pre ďalšie štúdium," konštatovala štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Oľga Nachtmannová. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba absolventom pripomenul, že akademické vzdelávanie je dôležité, ale treba byť aj dobrým človekom.

Ešte pred záverečným aktom si študenti vypočuli prednášku profesora fyzikálnej chémie Univerzity Warwick vo Veľkej Británii Vasiliosa Stavrosa na tému Prečo môže byť slnko aj naším nepriateľom? Bola to ôsma prednáška, z ktorých sedem absolvovali na stredajších stretnutiach v Divadle Aréna. Tam sa dozvedeli, prečo musíme chrániť myšlienku a odkaz rokov 1968 a 1989, že šport je dobrou investíciou do života, prečo by mali spoznávať svet aj kedy 2+2 je 5.

Spovedali poslancov

Program bol obohatený o dobrovoľné sprievodné podujatia. Bol to army workshop v 13. mechanizovanom prápore v Leviciach, exkurzie a vzdelávacie programy v spolupráci so Slovenskou národnou galériou, Slovenským národným múzeom a Slovenskou filharmóniou. Loďou navštívili Múzeum moderného umenia Danubiana v Čunove, boli v Národnej banke Slovenska, v Energolande v Mochovciach, zažili štvordňovú školu v prírode na Planinke, absolvovali televízny workshop, s choreografom Miňom Kerešom tanečný workshop aj diskusnú parlamentnú hodinu otázok s poslancami Národnej rady SR.

Za 16 rokov sa prihlásilo na DUK 5040 detí, z nich 4284 ju úspešne absolvovalo. Súčasťou tohto vzdelávania je online DUK, kde sa tento rok prihlásilo vyše 400 záujemcov. Tí budú vyhodnotení v septembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok