Figeľ: Vláda chce spraviť na ÚVO capa záhradníkom

TASR
24.5.2012 17:45

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by podľa predsedu KDH Jána Figeľa nemal byť zástupcom subjektov, ktoré sa na obstarávaniach zúčastňujú.

Figeľ: Vláda chce spraviť na ÚVO capa záhradníkom
SITA

"Ponúknuť kontrolu nad obstarávaním tým, ktorí obstarávajú, teda predstaviteľom štátnej správy alebo samosprávy, alebo tým, ktorí sa zúčastňujú na obstarávaniach ako súťažiaci, je vyrábaním konfliktu záujmov. Je poverovaním capa, aby bol záhradníkom," komentoval Figeľ nomináciu Zity Táborskej.

Dodal, že o šéfovi ÚVO definitívne rozhodne parlament na schôdzi, ktorá sa začne 20. júna, takže premiér nebol v časovej tiesni a mohol nechať priestor na ďalšie rokovania medzi KDH, zamestnávateľmi a ZMOS-om. "Máme takmer mesiac, aby celý tento proces bol zvládnutý, ak bol mienený úprimne," dodal Figeľ. Zároveň upozornil, že význam verejných obstarávaní rastie.

"Za prvej vlády Roberta Fica bolo čo väčšie verejné obstarávanie, to škandál. Nechcem hodnotiť osobu, ktorú si vybrali, ale iba odbornosť nestačí. Veľmi dôležitá je aj etika. Spätosť s tendrami, ktoré priniesli na Slovensku dokázateľne predražené investície, nie je dobrým východiskom," dodal Figeľ s tým, že na tieto témy chce v júni diskutovať na parlamentnej pôde. "Máme tu iba vládu jednej strany alebo holding finančných skupín, ktoré cez rozhodnutia vládnych a štátnych orgánov realizujú svoje záujmy?," opýtal sa Figeľ.

Dodal, že vláda Ivety Radičovej akceptovala na poste predsedu ÚVO nominanta Smeru-SD Romana Šipoša. "Fungoval, až kým neodstúpil. Pri návrhu na pána Jána Valka boli výhrady, ktoré boli tlmočené navrhovateľovi a ten sa už rozhodol ďalší návrh nepodať," reagoval na otázku, či bola bývalá vláda ochotná ponechať post predsedu ÚVO opozícii. "To nebolo o tom, že by sme odmietli definitívne, ale došlo k sporu pri osobe," dodal.

Figeľ už 23. mája vyhlásil, že KDH rokovalo so zamestnávateľmi, Republikovou úniou zamestnávateľov, Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení, ktorí nevyslovili výhrady voči nominantom jeho strany. "Naopak, šéf Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč, člen vládnej strany Smer-SD, požiadal o týždenný odklad, na základe čoho to premiér Fico zobral do "vlastných rúk"," dodal predseda KDH.
"Robert Fico využil časť vedenia ZMOSu na teatrálne gesto, že ÚVO patrí opozícii. Celý čas však robil všetko pre to, aby nielen vláda bola jednofarebná, ale aj kontrolné orgány. Je to len ďalší falošný predvolebný sľub, ktorý krátko po voľbách zmietol zo stola," zdôraznil 23. mája Figeľ.

Premiér Robert Fico kritiku KDH označil za falošnú. "Kritiku časti opozície po tom, čo nebola schopná vybrať odborného kandidáta na post šéfa ÚVO, považujeme za falošnú," reagoval na dnešné vyjadrenia KDH poverený riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok