Žena ide do väzenia za bohorúhačstvo, prekážala jej hlučná mešita

TA3 TASR
21.8.2018 12:40

Indonézsky súd odsúdil ženu, ktorá sa sťažovala na hlučnú mešitu. Za bohorúhačstvo by si mala odsedieť 18 mesiacov za mrežami. Etnická Číňanka Meiliana sa pustila do plaču, keď sudca oznámil verdikt. Zo súdu ju odviedli v putách.

Žena ide do väzenia za bohorúhačstvo, prekážala jej hlučná mešita
SITA/AP

Akt proti Islamu

Prokuratúra vyhlásila, že 44-ročná žena porušila indonézsky trestný zákonník, keďže konala proti islamu ako väčšinovému náboženstvu krajiny. Po tom, ako sa objavili správy o jej sťažnosti na hlučné reproduktory mešity, rozvášnené davy v meste Tanjung Balai vyrabovali v júli 2016 najmenej 14 budhistických chrámov. Polícia vtedy zadržala viac ako desať podozrivých, iba dvaja však boli obvinení z podnecovania k násiliu.

Právny zástupca Meiliany, Rantau Sibarani, sa vyjadril, že obvinenie z bohorúhačtva nebolo podložené jasnými dôkazmi a jeho účelom bolo "iba splniť želanie ľudí". Voči rozsudku sa odvolajú.

Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta. Hoci tamojšia ústava zaručuje slobodu prejavu i vierovyznania, v posledných rokoch boli vznesené obvinenia z bohorúhačstva voči osobám, ktorých správanie bolo vnímané ako urážka islamu. Prevažná väčšina týchto prípadov sa skončila vynesením usvedčujúceho rozsudku.

Témy: Indonézia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok