Irán: Obohacovanie uránu je naše neupierateľné právo

TA3, TASR
24.5.2012 15:03

Rokovania o spornom iránskom jadrovom programe dnes v pokračujú v Bagdade neplánovaným druhým dňom, keďže v stredu diplomati nedokázali dosiahnuť dohodu.

Irán: Obohacovanie uránu je naše neupierateľné právo
SITA

Šesť svetových veľmocí predložilo Iránu ponuku s cieľom zastaviť jeho program obohacovania uránu, ktorý vzbudzuje obavy vzhľadom na  možné využitie pri nukleárnych zbraniach. Islamská republika však trvá na tom, že obohacovanie uránu je jej neupierateľné právo, o ktorom odmieta rokovať. Nikto pritom neočakáva v krátkom čase zásadný prelom, uviedla stanica BBC.

Vyjednávači piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka predložili Iránu balíček kombinujúci staré a nové návrhy, uviedol podľa agentúry AP nemenovaný západný diplomat. Súčasťou je ponuka rádioizotopov na zdravotnícke účely a spolupráca v jadrovej bezpečnosti. Výmenou za to by mal Teherán podľa diplomata v prvom kroku zastaviť program obohacovania uránu na 20 percent.

Iránske médiá citovali vládnych predstaviteľov, ktorí označili ponuku za "nevyváženú a neužitočnú". Hlavný iránsky vyjednávač Saíd Džalílí predstavil vlastný päťbodový balíček návrhov o "jadrových a nejadrových otázkach", podrobnosti o nich však nie sú zatiaľ známe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok